Внощта срещу вторник бентът на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) на

...
Внощта срещу вторник бентът на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) на
Коментари Харесай

След взривяването на ВЕЦ Каховка: Последствията

Внощта против вторник бентът на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) на река Днепър в Украйна бе взривен. В резултат от разрушенията стартира неконтролируемо приключване на вода. Нова Каховка, на левия бряг и под съветски надзор, се оказа потопена. В залятата зона от реката са още 14 обитаеми места, а в заплаха са още към 80.

Според съветските служби за незабавна помощ 14 от 28 сектора на водноелектрическата централа към този момент са се срутили, сриването продължава. Сега водата се движи към островите Казан и Переславски.

Надземните структури на станцията са разрушени. Водата тече надолу по течението на Днепър. Очаква се водата да доближи до естествени равнища в границите на 72 часа.

Максималното равнище на повишаване на водата в региона на Каховската Водноелектрическа централа може да доближи 12,5 метра.

Последици от разрушението

Съобщава се, че Нова Каховка е напълно под вода.

По-рано равнището на повишаване на водата в селището доближи 10 м, крайбрежните зони на близкия Днепър и Корсунка са наводнени. Жителите на към 300 къщи, ситуирани на брега на Днепър, са евакуирани. Започнала е евакуация и в някои обитаеми места в градския регион Новокаховски, предава ТАСС.

Подразделенията на Националната полиция и Държавната работа за изключителни обстановки на Херсонска област бяха вдигнати по паника за евакуация на цивилното население от евентуални зони на наводняване на десния бряг на река Днепър, предава РБК-Украйна.

В зоната на евентуално наводняване на десния бряг са селата Николаевка, Олговка, Лево, Тягинка, Понятовка, Ивановка, Токаревка, Приднепровское, Садовое и частично град Херсон.

Към 7:30 ч. са изцяло или отчасти наводнени следните обитаеми места: Тягинка, Лвов, Отрадокаменка (Бериславски район). Ивановка, Николское, Токаревка, Понятовка, Белозерка, микрорайон Остров (област Херсон).

Zelensky announces that 150 tons of engine oil have polluted the Dnipro river due to Russia’s decision to destroy the Kakhovka dam.

Russia just caused an ecological disaster.

Never forget that Russia is a terrorist state!
— Visegrád 24 (@visegrad24)
Около 16 хиляди души на десния бряг на Херсонска област се оказаха в сериозната зона.

Към 10.00 часа в Херсонска област към този момент са евакуирани 742 души.

Заради неконтролирано приключване на вода, продължава разрушаването на бента. Част от Нова Каховка е краткотрайно изключена от електричество.

Андрей Алексеенко, ръководител на държавното управление на окупираната от Русия част на Херсонска област, свидетелства на собствен ред, че в зоната на наводнението попадат 14 обитаеми места, в които живеят 22 000 души. Той добави, че равнището на повишаване на водата под ВЕЦ-а е от 2 до 4 м, което не заплашва огромните обитаеми места надолу по течението.

Водноелектрическата централа е претърпяла съществени вреди и се допуска, че е невероятно да бъде ремонтирана, а сега продължава да се разрушава.

В Кривой Рог имаше повреди във водоснабдителната система.

Пробивът и неконтролираното изпускане на вода няма да могат да повлияят сериозно на отбранителната линия на съветските сили в региона, макар че част от укрепленията " ще би трябвало да бъдат преместени “, съобщи военният специалист от така наречен ЛНР полковник Виталий Киселев.

Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Заместник-командирът на бригада " Дон " означи, че въоръжените сили на Украйна напущат устието на Днепър след пробива на водноелектрическата централа.

Около 600 къщи бяха наводнени в три обитаеми места в Новокаховски регион.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че изключителното състояние няма да засегне водоснабдяването на украинската столица.

Ситуацията със Запорожката АЕЦ

Експерти на МААЕ наблюдават обстановката в Каховската Водноелектрическа централа. Според тях директни опасности за нуклеарната сигурност на Запорожката АЕЦ няма.

Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на концерна " Росенергоатом ", също сподели, че рисковете за АЕЦ са минимални и няма учредения за безпокойствие. Подобни бедствия са били планувани при проектирането и строителството на АЕЦ.

Липсата на закани за АЕЦ удостовери шефът на централата Юрий Черничук.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви за спад на равнището на водата в резервоара за изстудяване на АЕЦ. В същото време Ренат Карчаа съобщи, че водата в басейните на ЗАЕЦ не се употребява за изстудяване на реакторите.

The Nova Kakhovka dam, a major hydroelectric power plant in southern Ukraine, was severely damaged by an explosion early Tuesday, unleashing flooding near the front lines.

Ukrainian officials said the torrent of water left thousands of people at risk and complicated evacuation…
— The Washington Post (@washingtonpost)
Водоснабдяване на Крим

Както означи кметът на Нова Каховка, разрушаването на станцията ще докара до проблеми с доставката на вода до Крим.

Губернаторът Михаил Развожаев на собствен ред съобщи, че повредата на водноелектрическата централа няма да се отрази на водоснабдяването на Севастопол, защото градът употребява личен контейнер, водните ресурси в него са оптимални.

Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов няма опасност от наводнения на полуострова, има риск Северно-Кримският канал да стане плитък, само че в региона има задоволително водни ресурси.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че Крим е квалифициран във водоснабдяването без Севернокримския канал.

Реакции

Украинското външно министерство прикани за незабавно привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради пробива на бента на Каховския язовир. Украйна изрично упреква Русия за случилото се и дефинира това като " терористичен акт “.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подреди евакуацията на жителите на десния бряг на Херсонска област заради опасността от наводнения. Той свика и съвещание на Съвета за национална сигурност и защита (СНБО) на Украйна.

На собствен ред Андрий Йермак, началник на украинската президентска канцелария, съобщи, че детонацията на Каховската водноелектрическа централа значи, че Крим ще остане без вода и има опасности за Запорожката АЕЦ.

Междувременно външният министър Дмитрий Кулеба назова детонацията на Каховската водноелектрическа централа най-голямата техногенна злополука в Европа от десетилетие.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Украйна е направила измама в Каховската водноелектрическа централа. Според него това е обвързвано с несполучливото контранастъпление на Киев.

За Каховската Водноелектрическа централа

Каховската Водноелектрическа централа е включена в каскадата водноелектрически централи на Днепър (общо шест), и е приключена доникъде на 70-те години. Станцията е шестото, долно ходило на каскадата. Намира се под други водноелектрически централи по поречието на реката, на 5 км от Нова Каховка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР