Вносът на отпадъци за горене в инсталации с цел производство

...
Вносът на отпадъци за горене в инсталации с цел производство
Коментари Харесай

Вносът на боклук за горене се обвързва с местните RDF отпадъци

Вносът на боклуци за горене в съоръжения за произвеждане на електрическа енергия е допустимо да бъде лимитиран и даже забраняван, в случай че вътре в България има огромни неоползотворени количества такива отпадъци. Това е заложено в признатата предходната седмица от служебното държавно управление Национална стратегия за ръководство на отпадъците до 2026 година За да може обаче действително да се ползва подобен механизъм, би трябвало да се одобряват промени в Закона за отпадъците, което изисква настоящ парламент.

" Планът за ръководство на отпадъците разрешава гъвкава преценка за вноса на отпадъците за изгаряне съгласно наличните количества в страната. Знаете ли какъв брой RDF боклук имат общините, тъй като за изгарянето на вносния се дават по 300 лева за звук, а за нашия – 20-30 лева ", съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев пред публицисти във вторник.

По думите му казусът с този тип локален отпадък и съхранението му е голям, защото общините нямат място къде да го държат, само че срещат и компликации с изгарянето му.

Личев заяви, че следва среща с представители на общините и на Българската строителна камара, с които да се търсят способи за решение на казуса с към този момент насъбраните големи количества RDF боклуци.

В момента в България единствено четири мощности имат разрешителни да горят този тип отпадъци – това са " Златна Панега цимент ", " Холсим ", " Девня цимент " и " Топлофикация – Сливен ". Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", която също имаше такова позволение, само че на фона на затваряне поради нелегално потребление на правото на сходни опити и редица правосъдни каузи, сама се отхвърли от тази опция. Това сътвори проблем особено за Столична община, която имаше контракт с централата за горене на създаваните RDF блокчета от боклука на София. Така хората на кмета Йорданка Фандъкова се принудиха да прибягват до смесването на PDF боклук с различен, с цел да го, което действително обезсмисля активността на завода за преправка на сметта, чиято цел е сякаш да понижава депонираните боклуци. Продължава да се бави и планът за създаване на апаратура към " Топлофикация-София " за горене на RDF отпадъците от завода за отпадък, който би трябвало да понижи цената на парното в столицата и който се финансира от еврофондовете. Тепърва ще се отварят офертите на претендентите да строят това оборудване с потенциал да гори 180 хиляди тона модифициран отпадък годишно, само че заводът сега създава тройно по-малко.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР