Внимавайте кой и как ви монтира климатика.Българска асоциация Отопление, вентилация

...
Внимавайте кой и как ви монтира климатика.Българска асоциация Отопление, вентилация
Коментари Харесай

Внимавайте кой и как ви монтира климатика

Внимавайте кой и по какъв начин ви инсталира климатика.

Българска асоциация „ Отопление, вентилация и климатизация “ (БАОВК) внесе предложение в Комисията за отбрана на потребителите по отношение на нуждата от създаване на механизъм, който да приключи нелоялните и заблуждаващи търговски практики на снабдители или оператори на услугите монтаж и сервизно обслужване на климатична, вентилационна, отоплителна, термопомпена техника, газови съоръжения и уреди.

Причината за внасяне на предлагането са зачестилите недоволства от консуматори, които се свързват с Българска асоциация „ Отопление, вентилация и климатизация “.

От организацията разясняват, че жалбите са доста повишени през последната година, поради нуждата от по-икономични способи за отопление. 

Това прави бранша настоящ и на пазара се появяват голям брой компании, които желаят да се възползват от повишеното търсене, само че нямат професионалната подготовка и нужните разрешителни за осъществяване на услугите.

„ От ежедневните ни наблюдения върху пазара в сегмента на даване на услуги по монтаж и сервизиране на техника в нашия бранш, откриваме случаи, при които се нарушават съответни разпореждания на Закона за отбрана на потребителите.

Тук визираме оператори и търговци, които не имат или не съблюдават условията на съответната професионална подготвеност и добита подготовка, не имат свидетелства за дееспособност с оглед спецификата на дейностите монтаж и сервиз на ОВК техника, нямат документ за работа с флуорсъдържащи парникови газове, удостоверение за дееспособност при заваряване и не дават гаранция за осъществените действия.
Това са единствено част от случаите “, разяснява Петър Хетемов – ръководител на Българска асоциация „ Отопление, вентилация и климатизация “ (БАОВК).
От организацията оферират техни експерти да вземат участие в създаването на механизъм взаимно с Комисията за отбрана на потребителите , който да има ясни критерии и процеси за определяне на нарушавания, в резултат на които да се подхващат плануваните в Закона за отбрана на потребителите дейности.

По този метод ще бъде нараснало равнището на отбрана на икономическите ползи на потребителите и ще бъде усъвършенстван процеса на действителен надзор по съблюдаване на законодателството в региона.

Според тях е добра процедура да се направи изследване за доставчика и да се ревизира дали съответната компания има нужните документи, разрешителни и документи за професионална подготовка.

От организацията споделят и наблюдения, че са зачестили случаите на апаратура на климатична техника от лица без търговски сдружения, което би довело до спомагателни затруднения при поддръжката и употребата на уредите през годините.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР