Внимателните собственици на автомобили доста често забелязват, че с времето

...
Внимателните собственици на автомобили доста често забелязват, че с времето
Коментари Харесай

Защо колата става по-шумна с течение на времето и как се решава този проблем

Внимателните притежатели на коли много постоянно виждат, че с времето колите им се трансформират към и то към по-лошо. Едно от постоянно срещаните недоволства през годините е утежняването на звукоизолацията. Защо това се случва и по какъв начин да възстановим колата до предходното ѝ " безмълвие "?
В по-евтините коли шумоизолацията е посредствена още от конвейера, заради което след години притежателят не усеща осезателна смяна в децибелите. При по-скъпите коли обаче нарастването на шума се осеща много. Шумовете могат да бъдат външни (аеродинамични): от протичащи въздушни течения и вятър, от дребни камъчета, летящи отдолу под колелата и блъскащи се по долната част на калниците, от шума на преминаващи коли, който навлиза в купето посредством уплътненията и от доста други неща.

Те обаче могат да бъдат и вътрешни, да вземем за пример: от скърцане на пластмаса върху неравности, от трептения и звук на кухи детайли на каросерията и интериора. Освен това появяването на неприятни акустични резултати се въздейства и от фактори, като качеството на пътното платно и околната температура, от качеството на частите на автомобила, неговата възраст и от гумите.

За да сведат до най-малко неприятните звуци, навлизащи в салона, производителите на коли конфигурират в автомобила така наречен шумоизолатори. Това са разнообразни тампони и уплътнения, чиято цел е да се понижи вибрацията и надлежно разпространяването на звуците в купето. Най-известните от тях са тампоните на мотора и на купето, както и амортисьорите и гумените втулки по окачването. Има и специфична шумоизолираща вата по пода на пасажерския отсек, само че тя резервира свойствата си с течение на времето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР