Внезапните ходове не са чужди на Борислав Михайлов. Всички помним

...
Внезапните ходове не са чужди на Борислав Михайлов. Всички помним
Коментари Харесай

Петият мандат на Борислав Михайлов е на хоризонта

Внезапните ходове не са непознати на Борислав Михайлов. Всички помним чудесно по какъв начин на 15 октомври 2019 година той първо отхвърли да подаде оставка като президент на БФС, откакто тогавашният министър председател Бойко Борисов отсече, че няма да работи повече с него. И единствено няколко часа по-късно Михайлов въпреки всичко подаде. На 28 април т.г. пък той още веднъж изненада всички и отдръпна въпросната оставка, а този му ход бе приет веднага от Изпълкома.

С връщането си Михайлов побърза да изясни, че решението му няма нищо общо с издигнатата ден по-рано от Димитър Бербатов кандидатура за президент на БФС. " Дойдох, с цел да организираме постоянен конгрес другата година, с цел да има време сътрудниците да покажат концепциите си. За всички да бъде ясно, че следващата година ще има постоянен конгрес и ще могат да се кандидатират. Оттеглих се, тъй като съм виновен човек и по същата причина се връщам...  Връщам се да свърша тази работа, за която бях определен. Да оправдая доверието на хората ", уточни той и посочи подписите на 353 клуба, които държат да няма ексклузивен конгрес, а актуалното управление да довърши мандата си.

Хубаво, само че още на идващото съвещание на Изпълкома (11 юни) Михайлов направи непредвиден намек, че на идния през февруари 2022 година конгрес ще се яви, с цел да потърси още веднъж утвърждението на клубовете за идващ мандат. Който би му бил пети следващ.

Разбира се, не го сподели в прав текст, както и не разгласи преди този момент, че ще отдръпна оставката си, за което другояче бяхме готови посредством пуснати тук-таме клюки и всякакви недомлъвки от доближени нему хора. Затова и в този момент четем внимателно между редовете какво сподели Борислав Михайлов предходната седмица:  " Ако има нещо, което да кажа,  

 

ще го кажа на Конгреса, когато се срещнем с Бербатов ...

 

Аз задоволително съм приказвал - 15 години.  Ще приказвам най-много пред хората, които ме избират. "

И още един знак в тази тенденция - репликите по адрес на Димитър Бербатов и доближения му Петър Величков, член на Изпълкома. Ако един президент е решил да завърши мандата си и да се откаже, не би търсил сходни спорове, а просто би подготвил конгрес - и там другите да си развиват платформите.

Но не - " Бербатов не ми е в таргета " (28 април), " Бербатов не ми е таргет на мен " (11 юни). А след тази проява на предимство против претендента (и възможен опонент) последва и великодушна шепа популизъм, който още веднъж трябваше да уязви Бербатов: " Един месец до конгрес би трябвало да се разгласят кандидатурите. Все още няма назначен конгрес. Всеки може да се кандидатира и стартира предизборната акция, както е за парламент, за президент, а не осем месеца преди този момент. " С дребното, само че значимо конкретизиране, че и Бербатов, и Христо Порточанов, и останалите, които бяха изразили подготвеност да се кандидатират, започнаха интензивности овреме, знаейки, че на 25 юни ще има предварителен конгрес, плануван от БФС. Конгрес, който по-късно бе отменен не по виновност на претендентите, а поради оттеглената оставка на Михайлов.

А що се отнася до борбата сред Михайлов и Петър Величков, тя към този момент си е

 

чиста проба предизборна битка.

 

Защото членът на Изпълкома не бе поканен на съвещанието на 11 юни, а и бе даден явен знак от президента на БФС, че Величков няма да участва на останалите сбирки до конгреса.

" Няма подобен член като него, който да прави акция против хората, с които работи. Той е тук по моя покана, аз го включих в екипа си. Няма право да бъде член подобен, който изнася информацията от съвещанията. Няма по какъв начин да стане! Няма по какъв начин да бъде и тук, и да се готви за Конгрес с неговата компания. Не може да си тук и да критикуваш сътрудниците си, до момента в който си седнал с тях на една маса ", отсече Михайлов.

Но в случая престъпва волята на конгреса, в който по този начин се кълне. Защото, както делегатите са избрали президент на БФС, по този начин са дали своят вот и състава на Изпълкома. И само на конгрес някой член може да бъде изключен от Изпълнителния комитет . Това бе очебийно и от самия Величков. " Доста несъответстващо деяние, апропо, на човек, който непрекъснато повтаря да се чете Устава на БФС. Хубаво е да го чете и той ", сподели той по адрес на Борислав Михайлов, чиито действия веднаха вършат неприятно усещане на непредубедените. Защото се основава усещане, че в Изпълкома никой няма право на рецензия против президента, камо ли обществена.

Който е живял преди 10 ноември 1989 година, знае чудесно, че точно по време на предходния строй подобно инакомислие се наказваше. А за всички, станали очевидци на изборите в последните 30-ина години, е видно, че и Михайлов, и Бербатов (в комплект с Величков) си работят предизборно. Въпросът е кой по какъв начин го прави. Добрият звук очевидно остава нереално благопожелание.

Бербатов към този момент загатна, че клубовете по места са натискани да не се подписват за нов просрочен конгрес и да не се явяват на срещи с претендента на опозицията. Дано не е правилно, тъй като тези силови практики също са несъвместими със съвременността и обещаната бистрота при изборите. От екипа на някогашния национал взеха решение обаче да не оставят нещата по този начин и подадоха сигнал до президента Румен Радев, правосъдния министър Янаки Стоилов и Агенцията по вписванията (АП). В писмото се желае АП да апелира решението на Софийски градски съд (СГС), с което се позволява връщането на Борислав Михайлов на шефския пост в БФС. Посочва се даже, че делото е гледано от същия арбитър от Софийски градски съд, който преди време се е произнесъл и по жалбата на Любослав Пенев против провеждането на конгреса през 2018 година Посочват се също дейностите по уединяване на Петър Величков от съвещанията на Изпълкома и сигналите за натиск към клубове. Реакцията от страната следва, само че е ясно - борбата за власт в БФС е в ход.

 

СЪМНЕНИЯ

Надеждите са също и да останат в предишното порочни практики, разказани от постоянен пратеник на конгресите на БФС - Михаил Величков, на среща с Бербатов в края на май в Перник. 

" Делегатите се дефинират от регионалния началник на футбола. Той е на щатна служба и си сортира хората. Мишо Величков, този, оня, при изискване че Мишо ще гласоподава за еди кой си. Аз съм наясно, че го знаете това. Всички, които сме били делегати, знаем по какъв начин ни " смъкват ". Торбите с спортни екипи, еди какво си, еди що си, хотел " Родина ", кьор трапеза, знаем го всички по какъв начин става... ", изясни доайенът, началник на ветераните на " Миньор " и някогашен футболен арбитър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР