Внезапната липса на автомобили в здрав кафяв или кралски червен

...
Коментари Харесай

Притиснати от чиповете

Внезапната липса на коли в " здрав кафяв " или " кралски червен " цвят, която беше усетена преди десетилетие, акцентира уязвимостта на световната верига на доставки в промишлеността. Изненадващото затваряне на единствения цех, произвеждащ жизненоважен пигмент, заради близостта му до атомната електроцентрала във Фукушима в Япония, наранена от цунами, удари множеството от огромните автомобилни производители в света. Страничен резултат от световната пандемия лиши на автомобилните производители по-жизненоважен съставен елемент.

Недостигът на полупроводници направи по този начин, че автомобилните компании да не могат да конфигурират електрониката, която управлява развлекателните системи, функционалностите за сигурност и помощните средства за шофиране. Много от тях са понижили промените на поточните линии. Някои краткотрайно са затворили заводи. Фердинанд Дуденхофер от немския мозъчен концерн Център за автомобилни проучвания счита, че усложненията ще понижат прогнозата за международното произвеждане през 2021 година с 5.2 млн. коли до 74.8 млн.
Ефектите до момента
Нетната облага на Ford спадна на половина през второто тримесечие за втора поредна година, основно заради рецесията с чиповете. Jaguar Land Rover чака продажбите през трите месеца до септември да са с 50% по-ниски от плануваните. На 3 август Stellantis, компанията, основана посредством сливането на Fiat Chrysler и PSA, която има Peugeot и Citroën, съобщи, че ще създаде с 1.4 млн. по-малко коли през 2021 година от предстоящото. (Голям акционер в Stellantis е съсобственик на компанията - майка на The Economist.) На идващия ден General Motors предизвести, че рецесията с чиповете ще натежи върху резултатите през идващите тримесечия. Въпреки че шефовете на автомобилните компании са съгласни, че най-лошото е отминало, дефицитът евентуално ще понижи производството и през 2022 година

Очаквайки слаби продажби през 2020 година, автомобилните производители понижиха поръчките на електроника, а по-късно подцениха бързината на възобновяване, която следим тази година. Когато пандемията ускори търсенето от производителите на електронни устройства за обслужване на потребностите на хората, които си бяха вкъщи, автомобилните компании се оказаха към края на опашката на реда за приемане на полупроводници - макар че са похарчили 40 милиарда $ за чипове през 2019 година, това съставлява единствено една десета от международното търсене.
Нужно е преосмисляне на веригите за доставки за ерата на електрическите коли. Капитал - брой 33
Също по този начин одобрените автомобилни производители от дълго време разчитат на огромни самостоятелни снабдители за развиването на множеството технологии. Тези снабдители от " първи ред " като немските Bosch или Denso от Япония купуват платки и микроконтролери, с цел да създават съставни елементи за снабдители от идващия ред надолу, които от своя страна купуват полупроводници от производителите на чипове. Това държи фирмите за чипове и автомобилните компании на една ръка разстояние. Консултантската компания Deloitte приказва за " липса на видимост нагоре и надолу по веригата на цената ".
Коли с по-малко чипове
Първоначалният отговор на производителите на коли е да вършат повече транспортни средства, които изискват по-малко чипове, или да употребяват оскъдните си запаси за създаване на най-печелившите модели. В дълготраен проект изменящият се темперамент на колата ще ги принуди да мислят по-креативно. Изцяло електрическите коли са оборудвани с два пъти повече чипове по стойност от тези, работещи с изкопаеми горива, споделят от консултантската компания KPMG. Както отбелязва Педро Пачеко от Gartner, софтуерът ще се трансформира в забележителен източник на облага, защото колите минават от друга сбирка от чипове към централизиран " мозък ", обвързван с интернет, който може да се актуализира отдалечено. През 2019 година Tesla завоюва приблизително близо 1200 $ на транспортно средство от продажба на софтуерни актуализации, отбелязва Пачеко.

За да се подсигурява, че хардуерните проблеми няма да пречат на тази упоритост, може да се наложи автомобилните производители да вземат още един образец от Tesla. Калифорнийската компания проектира свои лични чипове от 2016 година, което й разрешава да започва бързо нови софтуерни функционалности. Шефът на Volkswagen, Херберт Дис, съобщи, че немският колос ще създаде свои лични чипове и програмен продукт за самостоятелно шофиране: " Софтуерът и хардуерът би трябвало да са създадени от една и съща ръка. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР