Внесохме вот на недоверие за политиката по сигурността, защото правителството

...
Внесохме вот на недоверие за политиката по сигурността, защото правителството
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Време е народът да въздаде справедливост по единствения законен начин- с волята и гласа си на предсрочни избори.

Внесохме избор на съмнение за политиката по сигурността, тъй като държавното управление не може да извърши конституционното си обвързване да обезпечи публичния ред и националната сигурност на страната. Със страдание разбираме, че започваме този спор в миг, когато задържан току- що се е отклонил от втория етаж на районното полицейско ръководство в Пловдив. Задържан за владеене на опиати е избягал току- що от районното в Пловдив. Надявам се, господин Радев, да го хванете до края на дебата, с цел да не вземе и той да пусне брада и да изчезне.

По създание, дано да стартираме с най-тежкия проблем за българските граждани- така наречен „ битова престъпност “, другояче стандартна. Можем да изредим стотици ежедневни случаи на обири, набези, грабежи и побой над хора. Хората са освен незащитени, само че и нарушителите остават неразкрити. Според доклада на Министерство на вътрешните работи от февруари 2018 г.- 75% от най-масовите и мъчителни за българските жители закононарушения, кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата- разкритите грабежи са едвам 40%. 85% от осъществените телефонни измами остават неразкрити, само че от тях, от българските жители са присвоени 5 млн. лева единствено за една година.

За тази несръчност и изтощение българските жители си заплащат от налозите 3,5 милиарда лева.- плащаш си, с цел да те бият, ограбват и малтретират. Не единствено, че не се справяте, само че вие излъгахте, уважаеми ръководещи. Знам какво ще кажете в дебата- постоянно е имало битова престъпност по времето на Тройната коалиция, на Орешарски, при вас е било повече. Този път дебатът няма да е дума против дума, няма да се надговаряме,. Този път предлагаме да приказват документите. Вие обещахте и не изпълнихте. Не Орешарски, не Тройната коалиция. Вие, уважаеми господин министър Радев, през седмицата твърдяхте, че Българска социалистическа партия лъже- че ГЕРБ са дали обещание нови 6 хиляди служители на реда и служител на реда във всяко обитаемо място. Да забележим документите и дали сте си чели предизборната стратегия на ГЕРБ, с която сте определени за депутати и министри и в която пише- обезпечаване на още 6 хиляди служители на реда, които да правят дейности по следствие. Управленската стратегия на държавното управление дава обещание полицейско наличие във всяко обитаемо място. Кой лъже и кой не е извършил обещанията си? Слагаме това заричане в графата „ НЕИЗПЪЛНЕНО “.

Да забележим друго дадено и неизпълнено при дейностите и ограниченията в местата за осъществяване на наказването отнемане от независимост. От най-охранявания затвор, Софийския централен, с оръжие в ръка, двама рискови нарушители, наказани за похищение, грабежи и убийства, бягат през централния вход, измежду бял ден и ги преследва единствено чистачката. Разбира се, два месеца Министерство на вътрешните работи ги търси несполучливо, с обяснението, че са си пуснали бради и са си поставили качулки и така- до момента в който не се изпозастреляха в Ботевград. Единият още обикаля страната или е на открито. Вътрешният министър назова убийството малшанс. Това е цинизъм, сътрудници. Малшанс ли е, че наказан на 13 години затвор за блудничество се намира на обект без защита, от където бяга и атакува жена в с. Летница? Малшанс ли са показните убийства на близкия до ГЕРБ предприемач от Търново Петър Христов, убит измежду бял ден в София с картечен револвер или на началника на отдел „ Фискален надзор “ от Национална агенция за приходите Иво Стаменов. Има ли хванати и наказани – няма. А шесторното ликвидиране в Нови Искър, осъществено от наказан, който в продължение на 9 години, не е бил издирен от Министерство на вътрешните работи. Тук не можете да се оправдаете с: „ Ние ги хващаме, те ги пускат “. Този е бил и наказан. По-лошото е, че от отчет на основния прокурор през март 2018г. излиза наяве, че над 900 такива българи, наказани, се разхождат свободно сред хората. Това не е малшанс, това е незаконна несръчност на управлението на Министерство на вътрешните работи и на държавното управление.

Политическите назначения отпред на Министерство на вътрешните работи, които нямат нищо общо с професионализма, демотивират служители на реда и надзиратели. Една година те стачкуват. Как смятате, че ще оправят надзиратели, които взимат 800 лева заплата, а на пандизчия се поставят над 1000 лева за прехрана?

Как смятате, че ще мотивирате служители на реда, които са без обувки, без униформи, без бензин, даже без хартия в принтерите. Хвалите се, че сте назначили хиляда нови служители на реда, само че над 2 хиляди са напуснали. От тях единствено 100 и няколко са пенсионирани. Другите са напуснали, тъй като са демотивирани от държавно управление, управление и от системата. Унищожавате системата за сигурност до степен на такова пренебрежение, такова изтриване, че роми в Ботевград бият безнаказано служители на реда. Човек с 16 присъди не е в пандиза, а е в Ботевград и бие служители на реда, хвърля камъни, колове.

В същото това време на безотговорност и изтощение, вършиме нещо извънредно рисково, уважаеми ръководещи, с дълготрайни последици- не за партиите, а за държавността и за българите - приватизирате бранш сигурност. Правителството отхвърля да извършва главното си конституционно задължение- да пази страната и хората и го трансферира го в частни ръце - Закон за частната охранителна активност, където се генерират 1, 7 милиарда лева запас. Внесохте предложение част от тези отговорности да бъдат трансферирани на кметовете. Главният прокурор, президентът на републиката сезираха Конституционен съд за това невиждано действие- отвод на страната да извърши конституционните си отговорности.

Какви са последствията от това – най-опасните за държавността. Българите като виждат, че нямат отбрана от страната, се самоорганизират. Помните ли по какъв начин реагира обществото, когато лекарят от Пловдив стреля по рецидивисти? Масовите митинги след закононарушения, които хората смятат, че ще останат неразкрити, към този момент са постоянно събитие. Обществото ни се самоорганизира, тъй като няма държавност. По същият метод се самоорганизираха, с цел да си защитят сигурността и по пътищата.

Видяхте ли предходната седмица- хора от три села във Врачанско се самоорганизираха, с цел да оправят дупките по пътищата си. Направиха го, с цел да не се избиват по пътищата и да не си чупят колите. Но нали министър председателят сподели, че във всяка дупка ще има служител на реда или човек от администрацията, до момента в който тя не се запълни. Къде са те и какво стана? Вашата горделивост е строителството на пътища и в никакъв случай не ни слушате, когато споделяме, че от там най-вече крадете. И оценката пристигна извън. Нека да забележим каква е тя. Казва го отчет на Световният стопански конгрес за качеството на инфраструктурата, изследване за 2017 година Ние сме на 93-то място, директно преди нас са Танзания,Алжир, Мали и Армения. Говорим за сигурност по пътищата и за гордостта на ГЕРБ – строителство на пътищата.

Пак извън, за жалост, бяха доказани думите ни, които поставихме пред вас и въпросът, който поставихме на предходния избор на съмнение - финансовата сигурност на страната, престъпността на белите якички. Помните ли по какъв начин се нахвърлихте върху нас за системата БАЦИС? Казвахте, че лъжем, манипулираме и ви завиждаме за великите триумфи. Обещах да си служим с документи. Да забележим отчета на Европейската работа за измами за България за 2017. Те са създали 110 инспекции. Транзитни интервенции са задействани в разнообразни страни от Европейски Съюз - като Полша,Унгария, Германия, Франция и Литва. При инспекция на българските митнически пунктова, където стоките е трябвало да бъдат обработени, се открива, че камионите в никакъв случай не са прекосявали от там. Кой е прав - Борисов ли,който преди една седмица сподели: „ Щом Българска социалистическа партия желае избор на съмнение, значи контрабандата намалява”, или ОЛАФ? Най-вероятно ОЛАФ лъже и ви завижда за великите триумфи!

В защитата ситуацията е: 25-30% недокомплект, демотивация на хората. За пръв път в най-новата история на България водачите отхвърлят да летят. Заради липса на аварийни елементи, поправки и политики, паднаха хеликоптери и починаха хора. В това време, има недоразумение вътре в държавното управление - сред финансовия министър и министъра на отбраната- по какъв начин да се работи в бранша.

Но едно друго недоразумение в държавното управление слага въпроса за сигурността на ръководството и сигурността на страната.

Уважаеми господин министър председател, дали чухте заместника си, който ви замества, когато отсъствате от страната. Той споделя, че министър толерира проституция и наркотрафик, а различен министър организира ползите на мутрите по морето. Когато това го каже от опозицията, тя лъже и завижда, когато го кажат ваши хора, какво вършиме?Защо мълчите?. Знаете ли какво значат тези думи на Валери Симеонов? Поздравявам го за смелостта, макар че имаме доста разлики. Означават, че несигурността, неустойчивостта и престъпността седят на масата в Министерския съвет. Г- н Радев, вие като министър на вътрешните работи, за какво не се самосезирахте за тези думи? Защо не ги разпитахте, тези министри? Кой оказва помощ на наркотрафикантите, кой толерира мутренски групировки? Пълно безмълвие!

Как стана по този начин, че цялостен аероплан с хора мина през границата, през летището на България, без инспекция. Малшанс ли е, че пасажерите от цялостен аероплан минаха през летището, границите на България и Европа без инспекция? Или още веднъж е незаконна немарливост и несръчност по време на Европредседателството? Надежден сътрудник ли е България на Европа по тематика сигурност? Пази ли несъмнено личните си и европейските граници, и нации от незаконна миграция. Десетки пъти алармирахме, че не го прави, десетки пъти ни нападнахте, че това не е правилно и сме най-надеждния сътрудник на Европа. Какво става в Европа по тази тематика? Раздира се от несъгласия. Размахва ни се пръст и ни се споделя: или приемате мигранти, или ви стопираме парите. Създава се ос на страни срещу незаконната миграция. 9 години следвахте сляпо политиката на госпожа Меркел. Какво вършиме? През тази седмица отрекохте думите, че в тактиката, която сте приели, по тази тематика написа, че вие виждате опция за работна ръка, която да оправи стопанската система на страната. Пише ли го, приели ли сте го? Защо отричате? Пише ли, че в мигрантите виждате опция за решение на демографската рецесия в България. Това е формален документ на държавното управление на Борисов. Пред нас предходната седмица той съобщи доста самоуверено: „ Ще им кажа, че няма да приема нито един мигрант, ще затворя границите, пиле няма да прехвръкне границата”. Само че ние на думи взехме да не му имаме вяра. Знаете ли, сътрудници, каква е формалната позиция на България пред Европа? Изобщо виждали ли сте я? В нея са положителни пожелания- „ Ние се представихме най-добре като ръководители на Европейски Съюз, Дъблинското съглашение би трябвало да се ревизира. Необходимо е преговорният развой да продължи, с цел да бъде Европейски Съюз квалифициран за предизвикателствата”. Да виждате някъде, че ще се затварят граници и няма да се пускат мигранти? Това е формалната позиция на България до Съвета. Г-н Борисов пред нас и българския народ приказва самоуверено едно, само че не сме сигурни, че там приказва също толкоз самоуверено. Даже не сме сигурни, че изобщо го е споделил там. Дали е правилно, това, което написа кореспондентът на Financial Times, че господин Борисов е напуснал тази най-важна среща за България и Европа, с цел да гледа мач от Световното състезание? Ние не имаме вяра. Макар че Financial Times не е жълта организация. Само че, уважаеми сътрудници, на кое да имаме вяра към този момент?

На кое от следните две неща да имаме вяра? Първото, което споделя министър председателят е, че ние сме най-надеждната граница на Европа и пазим Шенгенското пространство на 100% Във второто споделя, че би трябвало да си признаем, че не изпълнихме уговорките си, не опазихме външната граница на Европа, не си удържахме на думата и пропуснахме мигрантите към Европа. Случайно ли ги пропуснахте? Ако е инцидентно, е заради несръчност. Ако е съзнателно, това е закононарушение, назовава се трафик на хора. И в двата случая е задоволително съображение да си подадете оставката. И не да се оправдавате, че сте ги пуснали, с цел да не бъдат в България. Пуснахте ги, тъй като не ги стопираха на турската граница. Лъгахте България и Европа толкоз време, взехте толкоз милиони, откраднахте толкоз доста от тях, с цел да пазите границата. Нека си кажем почтено, че ги пропуснахте и не опазихте границата

Правителството на Борисов не може да подсигурява сигурност в домовете на хората от обири, убийства по улиците от избягали пандизчии. На митниците- от контрабандисти. На границите- от мигранти. А в самото държавно управление не може да подсигурява сигурност от министрите, които се упрекват взаимно в осъществяване на закононарушения. Правителството на Борисов не може да подсигурява отмъщение на нарушителите, няма правдивост. Време е народът да я въздаде по единствения легален начин- с волята и гласа си на предварителни избори.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР