Внесоха обвинителния акт за трагедията, при която загинаха 20 души,

...
Внесоха обвинителния акт за трагедията, при която загинаха 20 души,
Коментари Харесай

277 тома за катастрофата край Своге потеглиха с бус към съда

Внесоха обвинителния акт за нещастието, при която починаха 20 души, а 10 бяха ранени

Софийска окръжна прокуратура внесе в Софийски областен съд обвинителен акт за злополуката край Своге, при която починаха 20 души.

На съд отиват Бисер Иванов, И. Иванов, Михаела Томова, С. Трифонов, Стела Попниколова и водачът Григор Григоров.
Материалите по делото са събрани в 277 тома, което наложи те да бъдат извозени от Софийската окръжна прокуратура, която се намира на ул. "Съборна " до Съдебната палата с бус.

Сред материалите са протоколи от разпити на над 100 очевидци и изводи на 24 движимости лица. Приложени са и голям брой материални доказателства, като да вземем за пример части от асфалт.
104 души са конституирани в качеството на потърпевши, част от които понастоящем са в чужбина. След привършване на следствието, предявяване на материалите на страните по делото е траяло няколко месеца.

Според обвиняването 25 август 2018 година Григор Григоров превозвал с рейс „ МАН “ членове на пенсионерски клуб в с. Световрачене, техни близки и другари, както и други лица. За този ангажимент ръководеното от него сдружение „ М.-5 “ ООД имало подписан контракт за маршрут от с. Световрачене, област София до с. Царевец, община Мездра и назад.

Около 17 ч транспортното средство се движело по второразреден път II-16 в региона на гр. Своге с тридесет пасажери. В непосредственост до местността „ Янкулови воденици “ имало завой надясно и сложени пътни знаци за неразрешено придвижване със скорост по-висока от 40 км/ч и заплаха от хлъзгане. Водачът не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от към 53,5 км/ч. Последвали удари с движещите се по същия път товарни коли „ Нисан “ и „ Ситроен “, смяна на посоката, прекосяване през мантинелата и катурване на рейса по стръмния склон. Пътниците в него са получили голям брой разнообразни по степен увреждания. Двадесет от тях са умряли вследствие на тежки контузии, на другите 10 потърпевши са породени телесни повреди.

В хода на следствието на тежкия пътен случай е открито, че рейсът, с който е реализиран транспорт на пасажери не е минал наложителен механически обзор.

Платното за придвижване било покрито с асфалтова настилка, положена при рехабилитацията на пътя по Проект „ България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17 “. Дейностите по него били осъществени от Сдружение „ Т.С. “, на съображение договорно съглашение от м. август 2011 година с Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), в качеството на възложител, след извършена процедура и осъщественото оценяване за реализатор на плана. Имало е подписан и контракт за възлагане на консултантски услуги сред АПИ и сдружението „ П. 2000 “ ЕООД за реализиране на строителен контрол на обекта.

По досъдебното произвеждане са осъществени голям брой експертизи за изясняване на повода на ПТП, включително над 30 съдебномедицински. Изготвени са автотехническа и пътностроителна експертизи, съдебнотехнически експертизи на асфалтобетон и на рейс м. „ МАН “, физико-химическа, съдебнопочеркова и съдебногеодезическа експертизи.

Установено е, че структурата на асфалтовата настилка в региона на тежкия пътен случай не подхожда на стандарта по отношение на коефициента на полируемост - единствено 28%, при условие не по-малко от 50%.

За техническа причина за пораждане на ПТП се сочи нахлуване на рейса в зона на изострен завой, при мокра асфалтова настилка, с механически несъобразена с радиуса на завоя скорост и доста понижения коефициент на сцепление сред гумите и асфалта, дължащ се на неприятното му качество. В резултат на нормативно несъответстващата конструкция на пътната настилка, коефициентът на сцепление бил мощно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП.

От страна на Бисер Иванов, в качеството му на началник на плана, не са изпълнени нормативно откритите му отговорности за надзор на строителните работи. Това е довело до нарушение на условията за положително качество на ремонта в съответния сектор.
С. Трифонов като шеф на Асфалтова база не е осъществил управление и надзор върху индустриалната активност.

Обвиняемият И. Иванов като механически началник, на който е предоставена активност по ремонта на пътищата по плана, не е извършил отговорностите си по оперативно-стопанско, техническо и административно управление на строителния обект.
Михаела Томова като строителен инженер не е изпълнила нормативно откритите си отговорности за строителен контрол на строителните работи.

Стела Попниколова в качеството й на шеф на дирекция в Агенция „ Пътна инфраструктура “, не е изпълнила отговорностите си по управление и ръководство на план „ Транзитни пътища V “. Тя не е основала организация по отношение на работата на лицето, осъществяващо надзор върху „ Пътконсулт 2000 “ ЕООД.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР