Внесеният Закон за колекторите е откровено лобистки в полза на

...
Внесеният Закон за колекторите е откровено лобистки в полза на
Коментари Харесай

Манолова: Предложеният закон за колекторите е лобистки - обслужва фирмите за бързи кредити

" Внесеният Закон за колекторите е искрено лобистки в интерес на банките и компаниите за бързи заеми. " Това съобщи ръководителят на гражданската платформа " Изправи се БГ! " Мая Манолова.



" Към мнението внасяме и законопроекта на " Изправи се БГ! " за отбрана на потребителите от колектироските компании. Внасяли сме го три пъти, като първият път беше през 2020. Всеки, който се интересува, може да го види на страницата на Народно събрание. Тази информация е за госпожа Корнелия Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските компании в моята чанта – явно е, че са намерили моя законопроект в нейната чанта. Преписали са го неприятно и изборно. Проблемът е, че разновидността на Министерството на стопанската система е лобистки и в интерес на банките и на компаниите за бързите заеми, тъй като ги изключва от законовите разпореждания ", съобщи Манолова.

" Според законопроекта на Министерството на стопанската система излиза, че когато един колектор събира дълг на жител към мобилен оператор и ВиК сдружения, ще съблюдава правила. Ако жителят възрази, осъществяването ще спре. Но в случай че колектор събира дълг на банка или на бърз заем, няма да съблюдава никакви правила и ще е като в този момент – ще го тормози у дома и на работа, няма да му дава информация какво тъкмо събира, ще си начислява каквито си желае такси и вноски. Над 70% от задълженията, събирани на колекторските компании, са точно към банки и компании за бързи заеми ", уточни тя.

Манолова даде образци по какъв начин се взимат по този метод жилища, по какъв начин от дълг хиляда лв., най-после потребителят заплаща 10 хиляди. Потърпевши описаха и за банков произвол.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР