Внедряването на последните научни новости в спорта и физическото развитие

...
Внедряването на последните научни новости в спорта и физическото развитие
Коментари Харесай

Петима министри и президентите на БФС, БФВ и БФБаскетбол обсъдиха дигитализацията в спорта

Внедряването на последните научни новости в спорта и физическото развиване и валидност на българското население бяха дискутирани от петима министри и ръководителите на най-големите спортни федерации у нас.

По покана на министъра на младежта и спорта Весела Лечева в срещата участваха министърът на образованието и науката проф. доктор. Сашо Пенов, министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, министърът на електронно ръководство Георги Тодоров и президентите на федерациите по футбол, волейбол и баскетбол – Борислав Михайлов, Любомир Ганев и Георги Глушков.

„ Мисля, че няма друго нещо, което може да сплоти петима министри на едно място както спортът. Благодаря на всички Вас, че се отзовахте на поканата на Министерството на младежта и спорта да дискутираме едни от най-важните тематики, свързани с реализацията на младото потомство в България. Това демонстрира Вашата угриженост “, съобщи Лечева.

„ Физическото развиване и физическата валидност е в основата на държавната политика за физическата просвета и спорта в редица страни от Европейския съюз. Отделянето на нужното му внимание от страна на ММС, както и на останалите министерства, идва и от угриженост за бъдещите генерации “, сподели Лечева и добави, че ММС взаимно с други министерства ще разработят план на Национална стратегия за проучване на физическото развиване и физическата валидност на популацията на България, което не е правено от дълги години.

Весела Лечева добави, че значимостта на дигитализацията е подчертана в наличието на новата „ Национална тактика за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност 2023-2036 “, която беше създадена и показана за публично разискване.

Министър Асен Меджидиев акцентира, че спортът е извънредно значим за здравето на нацията и предложи съответни дейности, които могат да се подхващат.

Министерството може да подсигури здравни центрове в страната, през които спортистите от всички възрасти да минават профилирани прегледи. Също по този начин да се употребява помощта на ортопеди, с които младите спортисти, техните родители и треньори да получават навременни съвещания. Д-р Меджидиев заяви също по този начин, че електронното здравно досие може да е фокусирано и към спортистите.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов уточни като добър образец програмата „ Заедно в изкуствата и спорта “, която дава опция да се влезе в учебните заведения и от там да се набират деца за клубовете, а друга част от учениците – да имат повече и по-качествени часове по разнообразни типове спорт.

Министър Георги Тодоров акцентира, че дигитализацията е значима част от актуалния първокласен спорт. Тя ще направи по този начин, че да бъдат обхванати оптимален брой младежи. Със срещата сред министрите и представителите на изпълнителната власт демонстрираме, че желаеме българският спорт да се развива по нов метод, сподели Тодоров, и изрази вяра, че и други спортни федерации ще потърсят развиване благодарение на новите технологии.

Чрез фонд-мениджърите на Фонда на фондовете, който е в системата на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), има благоприятни условия за финансова поддръжка за спортните федерации и техните членове в взаимна активност с общини, посредством публично-частно партньорство. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев. Той осведоми спортните организации, че съществуват два фонд-мениджъра, които разполагат с запас за финансиране на сходни планове - Фонд ФЛАГ и Регионален фонд за градско развиване. Министър Пулев предложи да се направи осведомителна среща с специалисти, които да дадат съответни насоки по кои стратегии да се кандидатства.

Президентът на федерацията по футбол Борислав Михайлов съобщи, че за първи път спортните федерации организират сходна среща с представители на изпълнителната власт. Футболният съюз има упоритостта да се развива в тази посока и към този момент го прави с пилотен план, който дава първите си резултати, посочи Михайлов.

Любомир Ганев, президент на федерацията по волейбол, даде образец с сполучливата стратегия „ С волейбол на учебно заведение “, която към този момент е обхванала десетки учебни заведения в страната.

Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков акцентира, че дигитализацията на спорта е извънредно значима, с цел да може да се прави разбор на физическото и здравословното положение на спортистите. Той също поддържа програмата на МОН, която дава нови благоприятни условия за спортуващите в учебно заведение.

В работната среща взе участие и екип на “Барин Спортс “ - водеща компания в областта на спортната просвета, чиято технология към този момент се употребява от националните тимове на България по футбол. Тя предлага нови решения за развиването както на професионалния, по този начин и на аматьорския спорт и ще разшири своята активност и с други федерации.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР