Внасяме щипка японска култура на трапезата, приготвяйки този пухкав млечен

...
Внасяме щипка японска култура на трапезата, приготвяйки този пухкав млечен
Коментари Харесай

Млечен хляб по японска рецепта

Внасяме щипка японска просвета на трапезата, приготвяйки този бухнал млечен самун

Необходими Продукти

За кашичката


● мляко - 3 с.л.
● вода - 3.с.л.
● брашно - 2 с.л. (25 г.)

За хляба


● брашно - 300 г вид 500 (около 2 чаши и 2 с.л.)
● квас - 2 с.л. задействана суха (малко под, може 7 г)
● мляко - 120 мл стайна температура
● масло - 30 г неподсолено (около 2.с.л. разтопено)
● яйца - 1 бр.
● сол - 1 ч.л.
● захар - 3 с.л. (и с мед може, става чудноват меден хляб)
● яйца - 1 за намазване

Начин на подготвяне

1.) За кашичката (tangzhong) слагаш в тиган 3-те супени лъжици вода и мляко и брашното. Разбъркваш да няма буци и го сгряваш на котлона, до момента в който не стане кашичка. Консистенцията би трябвало да изстине, преди да се замеси хлябът. Аз я реалокирам кашичката в чаша и блъскам вътре яйцето, че по-лесно се размесва след това.

2.) Ако нямаш задействана квас, може към кашичката да сложиш захарта, като поизстине, и да шупнеш маята да я активираш. Аз употребявам задействана, непосредствено си я поставям в брашното, няма проблеми.

Ако ще месиш с ръце, постави всички артикули на кладенче в купа измежду брашното (обаче солта да не се допира до маята, че ще я убие) и с една шпатулка или вилица, до момента в който се размеси малко, и след това размесваме с ръце. След като е забъркано тестото за хляба, поставя се в намазана с олио купа и се оставя да втаса на топло място за към 1 час.

Аз поставям всички съставки в хлебопекарната и на цикъл за тесто. Можеш тук да спреш, да го сложиш с тънка кора цикъл и става прекрасен самун, обаче аз обичам да го върша традиционално и го изкарвам и оформям по следния метод, още по-вкусно, когато се вдигне още веднъж:

3.) Чукаш го да спадне и го изкарваш на леко посипан с брашно плот. Разделяш го на три елементи (най-лесно с изострен нож). Развиваш всяка част на овал. Сгъваш единия край до по средата, по-късно другия край до по средата, да има 3 пласта. След това го обръщаш встрани и го завиваш на руло (все едно правиш канелено руло). След това трите елементи се поставят една до друга в намазнен съд (22 на 12 см е съвършен, или малко по-малък - виж снимки).

Завиваш го и оставя да се втаса още веднъж, до момента в който доближи ръба на съда. Горе-долу 20-35 м.

Как да знаеш дали всеки самун е подготвен да се пече?

Натискаш го с пръста - до кокалчето да влезе, и в случай че се връща постепенно, е подготвен. Ако се връща бързо, още време желае. Ако не се връща въобще, значи е останал доста да втаса.

Намазваш с жълтъка (към него към 2 с.л. вода) и печеш на 175 градуса температура за 30 мин. Покриваш го с фолио, в случай че доста почернее.

Млечният самун по японска рецепта обичайно е с доста тънка кора, по тази причина не поставям във фурната купа с вряла вода.

Послепис: Мамо, ти не обичаш сладко, постави си 2 с.л. захар или 1 и 1.2...

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР