Внасяме проект на решение за Временна комисия за разходите за

...
Внасяме проект на решение за Временна комисия за разходите за
Коментари Харесай

БСП иска 9% ДДС за храни и лекарства, както и създаване на комисия за контрол на харчовете за COVID-19

„ Внасяме план на решение за Временна комисия за разноските за битката с COVID-19 и ограничения за хората, за стопански напредък и повишение на потреблението. ” Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на „ Позитано ” 20. Тя изясни, че  при разискването са сложени три цели-  това да бъдат ограничения, които са ориентиерани към грижа за най-засегнатите от рецесията хора. Държавата да подкрепи  тези браншове в стопанската система, които могат да генерират увеличение на растежа на Брутният вътрешен продукт и развиване на стопанската система, както и ограничения за повишение на потреблението като главен дирек за растеж в икономическия напредък.

„ По отношение на тези групи хора, които останаха без приходи и без никаква помощ, внасяме предложение за една минимална заплата дружно с осигуровките за сметка на страната за хора, които изгубиха работа, не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуск, с цел да гледат децата си. Това е 725 лева на човек. ”, разгласи Нинова.

 По отношение на тласъците за  най-важните икономически  сектори- строителството, туризма и земеделието, Корнелия Нинова уточни, че Българска социалистическа партия предлага 30 млн. безплатна помощ за дребните аграрни производители. Председателят на Българска социалистическа партия разяснява, че това са тласъци за произвеждане, както и  от срещите, които е провела последните дни се  вижда, че земеделските производители имат проблеми с реализацията на продукцията. Тя посочи, че ограниченията, които бяха обсъждани, а точно - да им се обезпечи излагане на продуктите в комерсиалните вериги, не са проработили и ги затрудняват, като е невероятно всеки дребен аграрни производител да отиде и да се договаря с комерсиалните вериги: „ Затова предлагаме държавен механизъм за изкупуване на тази продукция и страната да бъде тази, която разговоря с веригите и пласира продукцията. Това може да стане посредством съществуващите държавни тържища, на които не се оползотворява потенциала. Помощта за земеделците- производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко е безусловно наложителна. ”

„ По отношение на строителството, ние концентрираме своето внимание върху ВиК бранша и ще настояваме за държавни вложения в този бранш. Преди рецесията целият ВиК бранш беше в цялостен срив и колапс: водопреносните мрежи, положението на язовирите, пречиствателните станции, всички планове на общините, които касаят подновяването на ВиК инфраструктурата. Беше голям проблем преди да пристигна кризата- и безводието, и режима на вода. Просто го забравихме ”, напомни Корнелия Нинова. Тя акцентира, че това е един голям бранш, в който могат да се съсредоточат нови работни места, работа за строителни компании, за снабдители на материали и други.

 „ От Българска социалистическа партия предлагаме диференциране на Данък добавена стойност за храни и медикаменти на 9%. Това са наши поредни оферти. Сега това става безусловно неотложно ", добави още тя.

„ Четвъртото е помощ за общините. Преди малко участвахме във видео-конферентен диалог с управителния съвет на Сдружението на общините. Те бяха също на първо линия в битка с вируса. Поеха доста разходи- за помощ на общинските лечебни заведения, за храни и обществени помощи,за стерилизация. В този диалог за следващ път се убедихме, че бюджетите на общините не стигат ”, осведоми Нинова. Тя добави, че доста от кметовете, без оглед на политическа принадлежност, са заявили, че бюджетите на общините към този момент са на минус: „ Имат и доста по-малко доходи. Смятаме, че страната би трябвало да влезе в ролята си и да окаже помощ на общините посредством увеличение на бюджета им с 10%. ”

Корнелия Нинова съобщи, че за Българска социалистическа партия е извънредно значимо да се осъществява  надзор върху изразходването на средствата за битка с ковид: „ Искаме  цялостна бистрота и неприкритост по какъв начин се харчат парите на хората, тъй като всичко, което се харчи, както и заемите, които ще се вземат, са пари на българските жители и ще се връщат от българските жители. За тази цел внасяме план за решение за Временна комисия за надзор на разноските на обществени средства, свързани с превъзмогването на следствията от разпространяването на Covid- 19. ”  Тя предложи комисията да е със следните задания: да изисква и разгласява информация за всички средства, включително и получените от Европейския съюз, свързани с превъзмогване на следствията от рецесията. Също по този начин да ревизира сходството на разноските с задачите, изискванията и критериите, открити за обособените антикризисни ограничения. „ Предложението на Българска социалистическа партия е тази комисия да се оглавява от опозицията, каквато е демократичната процедура в останалите европейски страни и да се дава доклад пред обществото един път месечно за свършената работа. Това са нашите съответни оферти, които ще внесем в Народното събрание ”, приключи Корнелия Нинова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР