ВМРО внесе в Народното събрание законопроект за трюфелите. Целта му

...
ВМРО внесе в Народното събрание законопроект за трюфелите. Целта му
Коментари Харесай

ВМРО иска да сложи край на унищожаването на находищата на трюфели у нас

Вътрешна македонска революционна организация внесе в Народното събрание законопроект за трюфелите.

Целта му е да бъдат уредени публичните връзки, свързани с опазването на естествените залежи на трюфели, реда и изискванията за тяхното прилагане, обработване, изкупуване, предпазване, първична обработка, превозване и търговия.

От партията показват следните цели на закона: запазване на естествените залежи на трюфели; реализиране на стабилно и природосъобразно прилагане на трюфелите; установяване на ред и условия за прилагане на трюфели; отбрана на правата и ползите на притежателите на територии, в които се правят действия по прилагане на трюфели; гласност, бистрота, равнопоставеност, свободна и лоялна конкуренция при добива, култивирането и търговията с трюфели; отбрана на правата и ползите на лицата, които правят действия по прилагане, обработване и търговия с трюфели.

От Вътрешна македонска революционна организация упорстват лицата, които реализират използването на трюфели, да бъдат вписани в обществен указател, който да се поддържа от Изпълнителна организация по горите.

Според тях публичните връзки, свързани със събирането на трюфел, не са уредени в законодателството у нас, до момента в който в в редица европейски страни това е направено още от 80-те години.

Към момента има доста обстоятелства за случаи в разнообразни райони от страната, в които се намират естествени залежи на трюфели, от които излиза наяве, че тези естествени залежи се повреждат и унищожават при търсене, вадене и събиране на трюфели . От Вътрешна македонска революционна организация са безапелационни, че повече не трябва да се позволява увреждането на горския генетичен фонд на България.
 Бракониери унищожават залежи на трюфели край Балчик
Бракониери унищожават залежи на трюфели край Балчик

От горското стопанство упорстват за законодателни промени

По тази причина оферират въвеждането на законодателна уредба, която да откри обединен метод за търсене, събиране и вадене на трюфели, който да подсигурява опазването на естествените им залежи и придобиването на първокласен трюфел.

Този метод съгласно воеводите е посредством потребление на подготвено куче, което показва мястото, където се намира трюфел, и единствено към точката, където то е почнало да рови, би трябвало да се употребява дребна лопатка за вадене на трюфели. Отворените гнезда би трябвало да се заравят, с цел да може микоризната система да създаде нова годишна продукция трюфели.

" Досегашната процедура за вадене на трюфели посредством мотики, огромни лопати, даже и с рало тотално унищожава естествените залежи на трюфелите отсега нататък. Така горските територии се опустошават и този естествен запас изчезва като естествено благосъстояние ", показва се в претекстовете на законопроекта.

От Вътрешна македонска революционна организация показват, че има битови спорове сред лица, които употребяват верния метод за вадене на трюфели, с други групи от хора, които опустошават горските терени. Намесата на горските чиновници пък била алегорична и неефективна.

Установена е и процедура на Държавното горско стопанство за отдаване чартърен на горски терени единствено за събиране на трюфели, без страната да прави надзор дали се опазват горите във към този момент отдадените такива. Воеводите акцентират, че някои от чиновниците на Изпълнителната организация по горите толерират този метод на уедряване и се основават условия за монопол в тази активност.

Според Вътрешна македонска революционна организация толерирането на практиката за отдаване чартърен на горски територии с неразбираем предмет на контракта основава условия за корупционни практик и.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР