ВМРО излезе с позиция във връзка с изказването на премиера

...
ВМРО излезе с позиция във връзка с изказването на премиера
Коментари Харесай

Братя от Македония, не прекалявайте!

ВМРО излезе с позиция по отношение на изявлението на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че чака България да "преодолее въпроса с македонския език ".

Становището е озаглавено: "Братя от Македония, не прекалявайте! ". То се опълчва както на премиера на югозападната ни съседка, по този начин и на самата "Харта за македонския език " на тамошната академия на науките и изкуствата. Реакция имаше и от страна на Българската академия на науките, съгласно която е невероятно да има независим македонски език. Скандалът се разви на фона на блокирането на работата на смесената комисия по историческите въпроси.

От Вътрешна македонска революционна организация акцентират, че не желаят да се месят в научни разногласия, само че намират въпросната харта за провокативна и ненаучна. Те напомнят на премиера Заев, че България от дълго време е преодоляла "проблема " с езика, на който се приказва в Северна Македония и нищо повече няма да "преодолява ". Според тях в интернационалното право не съществува акт като "признаване на език ". "Ние сме признали самостоятелна Македония първи в света. С това сме признали нейното право на конституция, в която публично Скопие може да назова езика си както желае. Това обаче няма по какъв начин да промени обстоятелството, че това е български език ", гласи позицията.

Според Вътрешна македонска революционна организация езиците от дълго време са политически етикети и дават образци с езиците в някогашна Югославия, които всъщност са идентични. Така било и в цяла Европа. "Не се знае дали езикът в Галисия е испански, португалски или... галисийски; Валенсия - валенсиански или каталунски. Прусаци и баварци мъчно се схващат ", дават за образец от патриотичната групировка. Както и че "за никого няма подозрение, че другите македонски наречия, върху които през 40-те години административно е кодиран "език ", също са български приказва ".

"Впрочем Заев най-добре знае това. Той е от Струмишко - този край тъкмо финален бе лишен от България по силата на Ньойския диктат. До ден сегашен, когато роднините и съгражданите на Заев отидат в други елементи на Македония, сигурно още ги питат дали са "бугари ", гласи позицията.

От Вътрешна македонска революционна организация акцентират, че "...македонец и българин са две думи за едно и също ". Затова и апелът им към братята от другата страна на границата е: "не прекалявайте! Знаем, че при вас са предизборни времена и България постоянно е употребена като тематика. Знаем, че обстановката е тежка. България постоянно дава всичко за Македония, нищо в подмяна не желае. Търпим претенциите на политиците в Скопие, тъй като желаеме най-хубавото за елементарните хора в Македония. Искаме те да имат бъдеще в Европейски Съюз. Това, което пречи на европейското бъдеще на Северна Македония, са точно сходни искания. Още един път: не прекалявайте! ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР