Вмомента ситуацията е спокойна, а нивата на събираемост на кредитите

...
Вмомента ситуацията е спокойна, а нивата на събираемост на кредитите
Коментари Харесай

ЕОС България: Събираемостта на кредитите засега е добра, но трябва да се готвим за кризата

Вмомента обстановката е спокойна, а равнищата на събираемост на заемите са извънредно положителни и са покрай тези отпреди рецесията, обвързвана с COVID-19.

Хората и компаниите съумяват да погасяват отговорностите си и даже сме свидетелина продължаващ кредитен взрив. Това съобщи в Райна Миткова-Тодорова, шеф на ЕОС България.

" Основният въпрос е накъде ще се движи стопанската система и най-много какво отражение ще има това върху приходите. Безработицата към този момент е на рекордно ниски равнища, а растежът на заплатите е с към 20% годишно, което дава сериозен оптимизъм ", съобщи тя.

По думите ѝ, сега работодателите са притиснати " до стената " от неналичието на фрагменти и освен че не освобождават експерти, само че и вършат всичко допустимо нивата на възнагражденията да " догонват " инфлацията.

" Според мен сега има доста огромна разлика със обстановката от 2008 година Финансовата система сега е доста добре готова и извънредно ликвидна.

Депозитите са равнище от близо 100 милиарда лв., буферите в Българска народна банка са задоволително високи, а и самите банки помнят уроците от финансовата рецесия. А и българската стопанска система, като цяло, е в по-добра позиция, отколокото беше тогава ", разяснява Райна Миткова-Тодорова.

Тя сподели още, че повишението на лихвените проценти е напълно обикновено и предстоящо, защото те дълго време бяха на рекордно ниски равнища. А в България те даже и сега са по-ниски, в сравнение с в доста други страни от Европа и района.

" Дори лихвите в даден миг да тръгнат нагоре, това ще се случи първо за новите клиенти, до момента в който за съществуващите шоковете няма да са толкоз огромни ", предвижда шефът на ЕОС България.

По думите ѝ, лихвите по съществуващите заеми надали ще стартират да се покачват доста преди средата на идната година.

По отношение на междуфирмената задлъжнялост, Райна Миткова-Тодорова разяснява, че публична статистика за нея няма, само че има обособени изследвания, които демонстрират, че има известно закъснение на заплащанията сред компаниите и това е наклонност, която се следи в цяла Европа тази година, в това число и поради войната в Украйна.

" Любопитното обаче е, че бизнесът в България е по-оптимистично надъхан, в сравнение с в други страни. Другата значима статистика, с изключение на събираемостта на междуфирмените заеми, е обвързвана със периодите за отсрочено заплащане, които фирмите отпускат.

Той доближава до към два месеца, което приказва за една приемливост и предпочитание от страна на бизнеса да подкрепи сътрудниците си ", съобщи още шефът на ЕОС България.

На въпрос какъв брой тежка може да е идната криза, тя отговори, че отговорът зависи от това до каква степен сме готови. Много компании и консуматори виждат в рецесията опция, като нормално в сходни обстановки важи поговорката " кешът е цар ".

Това значи, че в по-добра позиция са потребителите и фирмите, които разполагат с задоволително огромни финансови " буфери " при положение на непредвидени условия.

" Добра процедура е да сме готови за обезпечаването на разноските за няколко месеца напред, което важи както за бизнеса, по този начин и за семействата ", съобщи Райна Миткова-Тодорова.

Тя посъветва потребителите, които имат усложнения или терзания с изплащането на отговорностите си, да се извърнат първо към своя заемодател. Защото за него най-важно е да получи парите си и в множеството случаи е податлив на компромис и намиране на метод това да се случи.

По отношение на Закона за персоналния банкрут, който беше импортиран за разискване в Народното събрание, Райна Миткова-Тодорова напомни, че България е единствената европейска страна, която към момента не разполага с подобен и е извънредно време той да бъде финализиран.

" Добре е да има механизъм за хорат, които са в последна неспособност да покриват отговорностите си. Но той не би трябвало да се преглежда като " панацея ". По света физическият банкрут е най-крайната мярка и тя е с толкоз тежки последици за индивида, че се употребява в действителност единствено в краен случай.

Добре е да има подобен механизъм, само че апелът ни към политиците е това да бъде една рационална рамка, съобразена с положителните европейски образци и с българския нрав ", сподели още тя.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР