Вместо с кебапчета, с цели прасета ще се завърти търговията

...
Вместо с кебапчета, с цели прасета ще се завърти търговията
Коментари Харесай

В битката за изборни гласове: Заменят кебапчетата с цели...

Вместо с кебапчета, с цели свине ще се завърти търговията с гласове на локалните избори наесен в Пловдивско. Така иронично разказват идната акция потърпевши от африканската чума по свинете стопани. Както „ Марица “ писа, тези, които непринудено „ теглиха “ ножа на животните си, ще получат по 300 лева за стерилизация на кочините. Парите ще се изплащат след 1. септември 2019 година Преди това обаче притежателите на прасета от вид „ заден двор “ би трябвало да бъдат включени в лист, направен от кмета на обитаемото място до 26 август.

Със сигурност ще има кметове, които ще се кандидатират за нов мандат и с цел да си обезпечат гласове, като нищо ще включват в листата и хора, които не са гледали свине, подозират фермери от Първомайско. Там бяха най-големите недоволства, ескалирали в митинги във връзка със заповедта на шефа на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Камен Янков за непринудено кръвопролитие на животните.

В Пловдивска област бяха установени два случая на африканска чума при глигани – в ловно стопанство „ Здравец “ и край Перущица. С цел предварителна защита, това наложи доброволното кръвопролитие на здрави свине, гледани за персонални потребности в 20-километрова санитарна зона към единствената индустриална свинеферма в региона в с. Белозем.

Има логичност в тези подозрения поради фрапантното разминаване на цифрите за броя на грухчовците в Пловдивско. Въпреки, че точният брой е непостоянна големина, зависеща от новородени и умрели прасета, разликата е фрапантна. При това на фона на преброяването на прасетата не в целия район, а единствено в селищата, които попадат в 20 –километровата уязвима зона към индустриалната плантация в с. Белозем. По данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA), преди чумата, публично записаните фамилни свинеферми в района са 17 с към 1000 прасета. Преброените от вид " заден двор ", в които се гледат грухчовци за персонална консумация, са едвам 68 със 152 броя животни.

Реалната картина с вчерашна дата обаче е напълно друга. От 70 селища, попадащи в 20-километровата зона, обходени къща по къща от началото на август, са тествани 69. Доброволно закланите животни в тях - над 3000, а стопаните, които ще получат обезщетение от 300 лева 1299. До края на инспекцията, включваща обекти в с. Любен и гр. Съединение, броят на хората несъмнено ще нарасне до 1400, разяснява доктор Янков. Той посочи, че досега трима стопани са отказали непринудено да умъртвят животните си. По Закона за ветеринарно-медицинската активност, те ще бъдат наложително евтаназирани.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР