Вместо козунак, на Великденската трапеза сложете от нашите козуначени плитки

...
Вместо козунак, на Великденската трапеза сложете от нашите козуначени плитки
Коментари Харесай

Козунак плитка с орехи, шоколад и фурми

Вместо козунак, на Великденската софра сложете от нашите козуначени плитки с доста орехи и фурми

Необходими Продукти

● брашно - 600 г
● яйца - 3 бр.
● масло - 100 г
● захар - 150 г
● квас - 1 пакетче суха
● прясно мляко - 250 мл
● лимонова кора - от 1 бр. лимон
● ром - 2 с.л.
● сол - щипка
● фурми - 5 бр.
● шоколад - 1/2 бр.
● орехи - 3 с.л. смлени

Начин на подготвяне

От вечерта си накисваме фурмите във вода. Разбиваме яйцата със захарта до пухкава примес и към тях прибавяме настърганата лимоновата кора и рома. Млякото го затопляме в микровълнова, би трябвало да е хладко към топло. В него слагаме 1 с.л. захар, бъркаме до момента в който се разтвори и прибавяме маята, още веднъж бъркаме до момента в който се разтвори и тя.

Пресяваме брашното в бездънен съд. Правим в средата кладенче и изсипваме яйчената примес, млякото с маята. Замесваме тестото, като размесваме добре, до момента в който не се получи хомогенна примес. Трябва да се получи меко тесто, елементарно за размесване, само че да не залепва крепко за пръстите. Ако не ви доближава брашно, просто ще добавите колкото би трябвало.

Трябва да вкараме маслото в козуначеното тесто, за тази цел разтопяваме маслото в микровълнова или на котлон, само че не би трябвало да стартира да цвърчи в нито един от свата случая. Започваме да вкарваме маслото, като си намазняваме ръцете и месим, това се повтаря, до момента в който не свърши всичкото масло.

Ако козуначеното тестото стартира да залепва за масата, набрашняваме, само че в множеството случаи това не се случва. След като е свършило маслото оставяме тестото в по-дълбок съд, а него на топло, с цел да втаса.

Аз го поставям във фурната на 60-70 градуса. Когато е уголемило двойно размера си е готово да създадем козунака.

Приготвяме си пълнежите: Натрошаваме шоколада на квадратчета. Орехите ги смиламе. Фурмите ги изцеждаме от водата и им махаме костилките. Накъсваме ги на дребни късчета.

Плитката вършим по следния метод: Разделяме тестото на три идентични топки. С помощта на масло ги омесваме и разстиламе на дълги идентични ленти. Ролята на маслото е тестото да не залепва по плота. С помощта на ръцете разстиламе дълго въженце и с ръце притискаме, с цел да стане необятно.

Слагаме по средата на едната кора орехи, на другата нареждаме шоколада, а на третата фурмите. Завиваме ги, вършим три дълги въженца и започваме да ги сплитаме. Намазваме формата с масло, наръсваме с брашно и слагаме сплетения козунак. Оставаме да втаса.

След като е втасало намазваме с жълтък, поръсваме със захар и печем. Печем на 170-180 градуса до подготвеност. Поглеждате от време на време, и в случай че видите, че от горната страна стартира да се препича, слагате алуминиево фолио, с цел да не изгори.

Козунакът плитка с орехи, шоколад и фурми е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР