Вместо бързи обществени поръчки за зимно поддържане, както обеща служебният

...
Вместо бързи обществени поръчки за зимно поддържане, както обеща служебният
Коментари Харесай

Вместо за зимно чистене, АПИ пусна търгове за текущ ремонт за 2.3 млрд. лв.


Вместо бързи публични поръчки за зимно поддържане, както даде обещание служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков, Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е оповестила публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане на стойност над 2.3 милиарда лева за идващите 3 години. Това откри инспекция на Mediapool в регистъра на публичните поръчки.

В същото време Иван Шишков не стопира да изяснява по какъв начин още от първия ден след встъпване в служба е упълномощил на управлението на пътната организация да разгласи на пътищата. Причината е, че настоящите контракти за настоящ ремонт и поддържане, които включват и зимното, изтичат на 30 септември и по-късно не е ясно кой ще чисти пътищата.

В понеделник,15 август, сподели пред Българска национална телевизия, че на страницата на АПИ са оповестени търгове за зимно поддържане, само че инспекция на Mediapool не откри такива.

Вместо това в регистъра на публичните поръчки се вижда, че още на 10 август са оповестени - по едни за всеки от 6-те региона плюс автомагистралите. В тях са включени с изключение на настоящото поддържане на пътищата и ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки и зимното поддържане. Така на процедура няма по какъв начин да бъдат оповестени обособени поръчки единствено за зимно поддържане, тъй като ще има повтаряне на активност, разясниха адвокати пред Mediapool.



За по 3-годишните контракти сред препоръчаната от кабинета на Кирил Петков и служебното държавно управление на Гълъб Донев. Но по тази причина пък цената на поръчката за поддържане на автомагистралите е повишена с 38 млн. лева по отношение на оповестената през април поръчка от някогашния районен министър Гроздан Караджов, сподели инспекцията на Mediapool. Не излиза наяве каква е повода за оскъпяването.

Поддържането на автомагистралите " Струма ", " Тракия ", " Хемус " и " Марица " през идващите 3 години ще коства 456.8 млн. лева, до момента в който в оповестената през април и в следствие прекъсната поръчка тя беше 418.8 млн. лева

Към момента няма формален коментар за разминаването сред думи и каузи от страна на Министерството на районното развиване и благоустройството. Mediapool не съумя да се свърже по телефона със служебния министър Иван Шишков.

Как се стигна до тук?

Решението за оповестяване на публичните поръчки за поддържане на пътищата през идващите 3 години е взето от предходното управление на АПИ, назначено от Гроздан Караджов, на 5 август.

По неофициална информация на Mediapool то е било в съгласие с новия длъжностен министър Шишков и са били изпълнени дадените от него инструкции.

В регистъра на публичните поръчки търговете са оповестени на 10 август. Крайният период за подаване на предложения за обособените региони е в интервала 12 - 15 септември.

На 11 август, ден след оповестяването на търговете, Министерство на регионалното развитие разгласява известие за. Официални претекстове не са посочени. По-късно пред публицисти министър Шишков изяснява, че рокадите целят да дадат сигурност, че управлението на пътната организация " работи в една посока дружно с страната ".

Според някои източници промяната била провокирана от оповестените публични поръчки за пътно поддържане, които не били съгласувани с Иван Шишков.

Същата препирня имаше и по времето на служебното държавно управление на Стефан Янев, когато длъжностен министър на районното развиване беше арх. Виолета Комитова. Тогава тя уволни назначения от нея началник с аргумента, че той е спрял пътните поправки. Самият Минчев съобщи, че това е станало след устно предписание от Комитова. Неофициално се твърдеше, че същинската причина за уволнението му е, че завърши търга за тунела под Шипка, договорът за който беше подписан по времето на.

През април Народното събрание реши договорите с пътните компании да бъдат удължени до 30 септември.

Сега Шишков изрече съмнение, че предходните ръководещи най-вероятно са щели да изискат от Народното събрание срокът по договорите за настоящ ремонт и поддържане да бъде продължен още един път, откакто публичните поръчки бяха прекъснати поради нередности в документите. Това стана откакто, в състава назначен от ГЕРБ, ги разгласи за незаконосъобразни поради прекомерно рестриктивните условия.

Служебният министър на районното развиване също счита, че решението за преустановяване на поръчките на предшественика му е вярно и те са били неизрядни.

Предстои да забележим по какъв начин ще се развие драматургията с пътното подъдржане.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР