Влошаване на бизнес климата през тази година отчитат от Българската

...
Влошаване на бизнес климата през тази година отчитат от Българската
Коментари Харесай

Българската стопанска камара отчита влошаване на бизнес климата у нас

Влошаване на бизнес климата през тази година регистрират от Българската стопанска камара (БСК). Днес бяха показани резултатите от 14-ото онлайн допитване до членовете на камарата по отношение на положението на бизнес средата и упованията на фирмите за идната година.

"Почти половината от участниците в изследването на БСК показват, че има утежняване на бизнес средата по отношение на предходната година, а една трета регистрират, че тя не се трансформира ", заяви изпълнителният ръководител на Камарата Радосвет Радев. По отношение на положението на компаниите по отношение на предходното проучване 49 % от интервюираните показват, че регистрират застой в развиването си, 26% - утежняване, а 24% заявяват позитивно изменение в индикаторите на компаниите, до момента в който през 2017 година позитивните оценки са били 28%.

За поредна година измежду основните цели на компаниите е работната мощ, която съгласно фирмите е проблем и като количество, и като качество. Най-голямо търсене има за тесни експерти и изпълнителски състав, а в по-малка степен - за административен и спомагателен личен състав. Проблем за бизнеса е и попълването на мениджърските позиции.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков осведоми, че упованията на компаниите, които са членове на Камарата, са сред 7,7 и 8% да има нарастване на междинната заплата следващата година. 2000 лв. е междинната месечна продуктивност на българския служащ, при такава продуктивност какво да бъде нарастването на междинната заплата, попита Бранков, представен от Българска телеграфна агенция.„

В тазгодишното изследване се регистрира сериозен растеж на планиращите да влагат в нововъведения, марки и патенти - 28% от интервюираните при 11% през 2017 година Според 58% от участниците в изследването корупцията е повишена, а съгласно 49% престъпността се усилва.

Най-високо през тази година са оценени омбудсманът и президентската институция, а с най-ниска степен на утвърждение от компаниите е правосъдната власт и Народното събрание. Продължава да е невисок процентът на далите отговор, че се усъвършенства достъпът до правораздаване - 18% през тази година при 12% през 2017 година

Едва 31% поддържат нарастването на оптималния застрахователен приход, 77% не утвърждават въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания, 76% не утвърждават измененията в Наредбата за касовите апарати. Две трети от интервюираните не проявят интерес към Закон за обществените поръчки, разяснява Радосвет Радев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР