Властта използва извънредното положение, за да закрие поне 3 училища

...
Властта използва извънредното положение, за да закрие поне 3 училища
Коментари Харесай

Убиват вековни училища, другите са затворени: диктатура на посредствеността - slava.bg

Властта употребява изключителното състояние, с цел да закрие най-малко 3 учебни заведения в България, две от които с повече от вековна история, а едното - измежду най-старите в страната, на без петилетка на две епохи. Само на частните учебни заведения беше разрешено да отворят този месец, с цел да не губят бизнес, а голямото голям брой от децата, при затворени държавни, бе хвърлено в школата на живота - открити са моловете и даже обществените домове. Доказана от практиката максима е, че убият ли учебното заведение, умира и обитаемото място - образците са толкоз доста в цяла България, че можем да ги посочваме община по община - хиляди са, за голямо страдание.

А образованието е приоритет, споделят министър председателят и отрасловият министър. Какво ли би било, в случай че не беше....

По малките екрани настояват, че системата прелестно се била справила в карантината, незабавно предходна на цифрови уроци. Това не е правилно даже за София, даже за централните учебни заведения в града, където значително преподаватели въобще не се оправиха с обикновените условия на момента - имаме задоволително съответни свидетелства.

Защо ли? Ами, тъй като болшинството от преподавателите са цифрово необразовани. И никой не ги накара да се "ъпгрейднат ".

А можеше да стане доста просто - вместо да им се дават като рушвет нараствания на заплатите, те да ги получат, само че против повишение и на квалификацията си, както става във всички други браншове. 19 минути толкоз пъти писа това, че даже и най-нечетящият министър би го схванал. Дигитализацията не е просто компютър на бюрото, а нова просветеност, друг свят и разбиране на света, на връзките сред поколенията и какво ли не още.

Учителите до един би трябвало да бъдат цифрово грамотни най-малко до най-елементарно равнище, тъй като другояче са просто смешни в очите на децата. 30% от които, между другото, нямат опция да употребяват нужните за виртуалните уроци устройства.

Тях какво - изключихме ги от системата ли? Осъдихме ги на гражданска и обществена гибел! Кой се почувства овластен за това - от кого получи право да го прави?!

За децата в България - стотици хиляди, които са под границата на бедността, ходенето на учебно заведение значи също най-малко едно несъмнено хранене дневно. Вече сме описвали и доста такива случаи. И за това никой не мисли.

Отменянето на учебното заведение за тях напълно безусловно си е лишаване на хляба. В метафоричен смисъл, тези над 40% функционално необразовани възпитаници, които имаме съгласно интернационалните проучвания, са и бъдещи небогати.

Липсата на съответно, не какво да е, обучение просто обрича на бедност в 21-и век. И хората, и нациите. Толкова е просто, че няма потребност и да го обясняваме, нали?

И до момента в който някои гладуват, много поваля в нечии джобове - в края на предходната година България закупи в пъти по-скъпо от естественото, както постоянно, софтуеър за 105 000 000 лева - следващата от поредност далавери от този вид, каквито сме описвали доста в годините.

Както в случаите до момента, и този път софтуеърът се оказа непостижим - множеството учители не можеха да го употребяват през март, а в края на април някои най-малко се понаучиха. И това не е техен проблем. Както обяснихме - систематичен е.

Онези учители, които са преподаватели поради заплащането, са най-добре: те с сложни и тежки мисли не се товарят. Ще вземат 14 заплати за 5 месеца действителна работа тази година и ще си свиркат. Но, мощно се надяваме, доста множеството други - учителите по сърце сигурно са най-отчаяните хора сега. Поне ние им съчувстваме.

Дано да бъдат здрави, ще преживеем и тази тирания на посредствеността!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР