Властите в турския град на Измир задържаха опозиционен политик, след като

Властите в турския град на Измир задържаха опозиционен политик, след като ...

Турция арестува опозиционен политик заради Bella Ciaо в джамии.


Властите в турския град на Измир задържаха опозиционен политик, след като тя сподели в социални мрежи видеоклипове, как италианска антифашистка песен е пусната по високоговорителите на джамиите вместо призива за молитва, съобщи в петък държавната агенция на страната, съобщава АП.

Турската версия на песента Bella Ciao ​​е пусната за няколко минути от няколко джамии в Измир по-рано тази седмица, съобщават турските медии. Инцидентът, станал по време на Рамадан, предизвика възмущение в страната.

"Анадолу" съобщава, че Бану Йоздемир, бивш заместник-председател на основната опозиционна партия в Измир е задържана късно в четвъртък по подозрение, че "предизвиква обществена вражда" чрез споделяне на видеоклипове за инцидента в "Туитър".

Йоздемир отрече каквото и да е неуважение към религиозните ценности и каза, че тя сподели видеоклиповете, защото иска да привлече вниманието към инцидента.

Властите твърдят, че системата, която излъчва призивите за молитва в джамии в Измир, е била "саботирана" и разследват кой стои зад това.

Песента, използвана от италианските леви партизани по време на Втората световна война, е популярна сред левите групи в Турция и често е пускана на техните събирания.
В Турция хакнаха джамии и пуснаха Bella Ciao по високоговорители
В Турция хакнаха джамии и пуснаха Bella Ciao по високоговорители

Правителството и религиозни служители видяха "гнусна атака" и молитвен саботаж

Източник: news.bg