Властите в Северна Македония официално заличиха българския клуб Иван Михайлов

...
Властите в Северна Македония официално заличиха българския клуб Иван Михайлов
Коментари Харесай

Членовете на българския клуб в Битоля ще съдят РСМ в Страсбург

Властите в Северна Македония публично заличиха българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля от централния държавен указател. Решението провокира остри реакции от българските управляващи и за следващ път втвърди тона сред София и Скопие. Председателя на заличения клуб разгласи, че ще съди Македония в Страсбург пред Нова телевизия. 
Прочетете още
Часове откакто българския клуб в Битоля беше премахнат от централния указател, пристигна и реакцията на страна. Според президентът Румен Радев, този ход на македонските управляващи е израз на изтъквам „ изтощение ”.

Външното ни министерство също излезе с твърда позиция. Според дипломатите ни дейностите на македонските управляващи са тенденциозни и лимитират правата на българите.

Председателят на клуб „ Иван Михайлов ” разяснява, че заличаването не е изненада, само че ще търси правата на българите в съда.

Решението на македонските управляващи за българския клуб в Битоля ще докара до неприятен отзив в Европейския съюз, разяснява президента Румен Радев.

“Това решение е израз на суматоха, на изтощение, тъй като управляващите в Северна Македония най-накрая би трябвало да признаят, че има македонски българи, че има българско наличие в Северна Македония, не от през вчерашния ден, а от епохи. Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решителност на България и на европейските ни сътрудници РСМ да впише македонските българи в тяхната конституция ”, сподели президентът.

Тонът втърдиха и от външното ни министерство. Според дипломатите македонските управляващи нарушават съществени правила на Евросъюза.

“Институциите в Скопие не показаха каквито и да е действителни причини за заличаването на българските сдружения. Те са взели своето решение само и единствено посредством безпринципно едностранно и преднамерено показване на имената в килнат исторически и идеологически подтекст контекст ”, сподели зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Председателят на закритият клуб изясни, че ще апелира решението на централния указател, само че не има вяра да завоюва делата в Македония. За това е подготвен да търси правораздаване и в Страсбург. 

Герогиевски изясни и за какво не е сменил името на клуба „ Иван Михайлов ”, откакто македонския парламент промени закона и ги задължи в период от три месеца да сменят наименованията си.

“Те се опасяват от това име, това име е свято за нас. Ще търсим други способи да се обединим наново ”, безапелационен бе Георгиевски.

С решението на централния указател Македония е заличила пътя си към еврочленство, счита водачът на една от българските партии в западната ни съседка.

“Македония излезна от изходната врата на Европейски Съюз с това, което направи. Нито една страна на света не може да стане част от Европейски Съюз, в случай че не почита съществени човешки права, каквото е правото на сдружаване ”, счита Петър Колев от “Граждански либерален съюз ” и попита: “Докога ние българите ще поносим някой да ни се подиграва в очите? ”.

Очаква се да бъде премахнат и клубът ни в Охрид, откакто предходната седмица централния указател отхвърли да одобри името му " Цар Борис " 3.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР