Властите в САЩ засякоха мащабна измама с подправено мрежово оборудване

...
Коментари Харесай

Измамник от Флорида продал подправено Cisco оборудване за над $1 млрд.


Властите в Съединени американски щати засякоха огромна машинация с подправено мрежово съоръжение на Cisco
(снимка: CC0 Public Domain)

38-годишният Онур Аксой от Маями, Флорида, е задържан и упрекнат от Генералната прокуратура на Съединени американски щати, че внася от Китай и продава на лечебни заведения, учебни заведения, държавни и военни организации ремонтирано и преправено съоръжение на Cisco, представяйки го като ново. Мъжът е упрекнат също по този начин в продажба на подправени артикули в Amazon, eBay и в други онлайн платформи.

Ответникът управлява група от компании, Pro Network Entities, които сред 2013 и 2022 година са внесли в Съединени американски щати десетки хиляди модифицирани и некачествени мрежови устройства Cisco, закупени от Китай с отстъпки до 95-98%. След това тези устройства са продавани посредством 19 свързани компании и 25 или повече акаунта в Amazon и eBay в Съединени американски щати и други страни.

Въпросните устройства имат проблеми с продуктивността, функционалността и сигурността, които водят до неизправности и предизвикват обилни вреди на клиентите, заяви Ройтерс в репортаж по случая.
още по темата
Доставчиците на Аксой преработват остарели и евтини модели устройства на Cisco (включително употребявани), с цел да наподобяват като истински, по-скъпи и по-нови модели. За да остане неусетен, Аской употребявал подправени адреси за доставка, представял подправени документи и разделял пратките на по-малки.

Между 2014 и 2022 година обаче американските митници са конфискували към 180 колета с подправено съоръжение на Cisco, изпратено до Pro Network Entities от съучастници на Аксой в Китай и Хонконг.

„ Китайските фалшификатори постоянно прибавят пиратски програмен продукт към Cisco устройствата и неоторизирани, нискокачествени или ненадеждни съставни елементи, в това число съставни елементи за заобикаляне на софтуерните ограничения за инспекция на сходството на софтуерния лиценз и засвидетелствуване на хардуера ”, гласи прессъобщение на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

За по-голяма меродавност измамниците употребявали подправени етикети, стикери, кутии, документи и опаковки на Cisco. Общо групата Pro Network Entities е получила повече от 100 милиона $ доходи от лъжливи транзакции. Стойността на дребно на препоръчаното съоръжение надвишава един милиард щатски $.

Аксой е упрекнат в 11 престъпни закононарушения, в това число машинация по пощата, машинация по електронен път, подправяне и скрит план. По всяка точка от обвиняването оптималната присъда затвор е сред 5 и 20 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР