Властите в САЩ започват разследване на най-големите американски технологични компании.

...
Властите в САЩ започват разследване на най-големите американски технологични компании.
Коментари Харесай

САЩ разследват технологичните гиганти Alphabet, Amazon и Facebook и Apple за антиконкурентни практики


Властите в Съединени американски щати стартират следствие на най-големите американски софтуерни компании. Това оповестиха от Вашингтон във вторник, като прецизираха, че ще проверяват антиконкурентни практики и, при определяне на нарушавания, може да се стигне до налагане на обилни по мярка антимонополни санкции, съобщи БНР.

Предишни отчети допускаха, че Министерството на правораздаването и Федералната комерсиална комисия работят взаимно, с цел да разделят течащите обособени следствия против компанията майка на " Google " - Alphabet Inc. и " Facebook " (Facebook Inc.), само че тези информации по този начин и не бяха публично доказани нито от държавното управление, нито от самите компании.

Късно вечерта във вторник обаче " Уолстрийт джърнъл " заяви, че е стартирано огромно следствие от страна на Министерството на правораздаването, в което се преглежда целият бранш на огромните софтуерни колоси, известни като Big Tech.

Малко по-късно това беше публично доказано от Департамента по правораздаване. " Антитръстовото поделение на Департамента по правораздаване прави обзор на това дали и по какъв начин водещите онлайн платформи са постигнали пазарна власт и се ангажират с практики, които са понижили конкуренцията, задушили са нововъведенията, или по различен метод са увредили потребителите ".

" Целта на следствието на Департамента е да се оценят конкурентните условия в онлайн пазара по справедлив и обективен метод и да се подсигурява, че американците имат достъп до свободни пазари, на които фирмите се конкурират всъщност, с цел да дават услуги, които потребителите желаят. Ако бъдат открити нарушавания на закона, Министерството ще предприеме подобаващи дейности, с цел да търси обезщетения ", разгласи правосъдното министерство.

От министерството не показаха съответните компании, които се проверяват, само че прегледът ще се отнася за " търсенето онлайн, обществените медии и за някои онлайн услуги на дребно “, което явно ще засегне фирмите Alphabet Inc., Amazon.com Inc. и Фейсбук Inc. и вероятно Apple Inc., или софтуерните колоси, известни като групата FAANG.

Новината за следствието докара до спад на акциите на тези компании на извънборсовата търговия, след края на търговията на Уолстрийт, като акциите на Alphabet се намаляват с 0,78%, на Amazon - с 1,13%, на Apple - с 0,7% и на Фейсбук - с 1,57%.

Съобщението идва ден преди Федералната комерсиална комисия да разгласи санкция от 5 милиарда $ за " Facebook " за това, че водещата обществена интернет медия не съумява да отбрани вярно персоналната информация на потребителите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР