Властите в провинция Съчуан, където се намира китайският хъб за

...
Властите в провинция Съчуан, където се намира китайският хъб за
Коментари Харесай

Китай спира фабрики за литий, алуминий и торове заради горещото време

Властите в провинция Съчуан, където се намира китайският хъб за произвеждане на литий, оповестиха, че ще лимитират доставките на електричество за фабриките до събота. Причината е горещото време, което увеличи потреблението на ток и пресушава резервоарите.

Температурите в провинцията, в която живеят към 84 млн. души, доближиха 40-42 градуса по Целзий предходната седмица, сочат данните на китайската метеорологична администрация. Жегата предизвика доста хора да включат климатиците.

Регионът разчита на водата в язовирите, с цел да генерира 80% от електрическата енергия си, само че реките в региона са пресъхнали това лято, осведоми Министерството на водните запаси на Пекин, написа The Guardian.

В провинция Съчуан се създава половината от китайския литий, който се влага в акумулатори за електрически коли. Нейните хидроенергийни планове обезпечават електричество на индустриални центрове по източното крайбрежие на страната.

Местното държавно управление обаче реши да даде приоритет на жилищно електрозахранване, нареждайки на индустриалните консуматори в 19 от 21 града в провинцията да спрат производството до събота, съгласно уведомление, издадено в неделя.

Няколко компании, в това число производителят на алуминий Henan Zhongfu Industrial и производителите на торове Sichuan Meifeng Chemical Industry, обявиха, че стопират производството.

Завод, ръководен от тайванския колос и снабдител на Apple Foxconn в провинцията, също е спрял производството, заяви централната осведомителна организация на Тайпе.

Докато някои компании преустановяват изцяло работата си, други ще могат да продължат да създават, само че с стеснен потенциал според от индустриалните си потребности.

Според калкулации, за петте дни производството на литий ще намалее с най-малко 1200 тона, сподели Сюзън Зу, анализатор в Rystad Energy, пред AFP. По думите му, цената на литиевия карбонат е скочила от понеделник.

Китай претърпява лято с рисково високи температури. В доста градове бяха регистрирани най-горещите дни, откогато се води статистика.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР