Властите в Косово са отворени към възможността да организират нови

...
Властите в Косово са отворени към възможността да организират нови
Коментари Харесай

Прищина: Нови избори в Северно Косово са възможни, но не веднага

Властите в Косово са отворени към опцията да провеждат нови локални избори в четирите общини със сръбско болшинство. Това съобщи външният министър Доника Гервала-Шварц, представена от организация " Ройтерс " и добави, че първата стъпка към такова решение е преустановяване на насилието.

Косовските сърби бойкотираха локалния избор, а в тези общини се стигна до безредици след встъпването в служба на албански кметове, определени при интензивност три и половина на 100. Правителството в Прищина беше разкритикувано от Евросъюза и Съединените щати за решението новите кметове да поемат властта макар нарасналото напрежение.

Според ГервАла-Швар, нови избори  в Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич са вероятни, само че не и в случай че решилите да вземат участие в тях са застрашени от принуждение.

Сърбите в Косово бойкотираха локалния избор с главно гледище четирите общини да получат частична автономност в границите на съдружие. За основаването на съдружие на сръбските общини Прищина се съгласи през 2013-та година. Досега обаче то не е основано.

По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР