Властите в Италия разследват заловена пратка на гара в Милано

...
Властите в Италия разследват заловена пратка на гара в Милано
Коментари Харесай

Италианските власти разследват незаконна пратка от 815 тона отпадъци, предназначени за България

Властите в Италия проверяват хваната пратка на гара в Милано от към този момент третирани пластмасови боклуци, които били предопределени за България.
Акцията на карабинерите се провела в сряда (11 декември) на гарата на Леко, до Милано. Там бил спрян противозаконен товар от 815 тона отпадъци за България, заяви в. ”Corriere della Serra ”.
Става въпрос за 582 бали към този момент обработени пластмасови боклуци, натоварени във влакова комбинация от 17 вагона. Търговската им стойност на пазара била за 130 000 евро. Отпадъците трябвало да стигнат до България през Словения и Хърватия.
Сред балите към този момент нямало нищо за отнасяне, съгласно проверяващите. В пакетираните бали били открити материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак, смесени отпадъци и други На процедура ставало въпрос за крайните артикули от активността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите, съпровождащи товара, за пластмасови боклуци, които занапред би трябвало да бъдат обработени.
Кадри от хванатата стока при акцията край Милано можете да видите в идващото видео.

Разследването е почнало след сигнал от Митническата организация на Леко, което довело до инспекция на вагоните, подготвени за тръгване. След откритото разминаваме в документите била издадена заповед за запор на товара.
Според карабинерите от екологичното звено под управлението на подполковник Масимилиано Корсано задачата на сходна " пратка " е да се заобиколят нормите и да се претопят незаконно отпадъците в България. По първични данни на проверяващите става въпрос за боклуци от компании от Централна и Северна Италия.
Според следователите, най-вероятно става въпрос за изпращане в чужбина от незаконни организации на колета за нелегално отнасяне на боклуци. Подозренията на италианските управляващи са, че един път, щом дойдат в България, отпадъците е трябвало да бъдат изоставени или заровени в депа, без да се съблюдават екологичните правила на страната.
Разследването на случая продължава. Анализира се и документите. Прокуратурата би трябвало да откри кой е провел изпращането на пратката, за кого е била предопределена тя и най-много какъв е произходът на пластмасовите боклуци.
Съмненията за незаконно заличаване на боклуци в страната не са от през вчерашния ден. Както Actualno.com писа през 2017 година в България е имало импорт на боклуци за горене, само че не повече от 50% от потенциала на съответната апаратура, акцентират от Министерство на околната среда и водите. Специално от Италия – дестинация, за която " Биволъ " писа, че е източник на боклуци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има импорт на киселина от акумулатори, на RDF и третирани смесени боклуци.
В началото на септември в Перник имаше и митинги поради подозрения за горене на отпадъци в локалния Топлоелектрическа централа „ Република ”, който де факто е на Христо Ковачки. Какви бяха резултатите от инспекциите на Регионална инспекция за опазване на околната среда можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Actualno.com писа и за подозрение за незаконен импорт на радиоактивни боклуци в България през пристанище " Варна – Запад ". Всичко за сигнала МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.
В края на годината България би трябвало да рапортува според Базелската спогодба за надзор на трансграничното придвижване на рискови боклуци какви боклуци и от кое място са внасяни в страната през 2018 година Още за това може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР