Властите в Етиопия обявиха днес извънредно положение, след като премиерът

...
Властите в Етиопия обявиха днес извънредно положение, след като премиерът
Коментари Харесай

В Етиопия обявиха извънредно положение

Властите в Етиопия оповестиха през днешния ден изключително състояние, откакто министър председателят на страната Хайлемариам Десален разгласи, че ще се отдръпна от поста си, задълбочавайки политическата рецесия в африканската страна, предадоха Ройтерс и ДПА.

Решението взе съветът на ръководещата коалиция, който се събра през днешния ден на незабавно съвещание, заяви държавната телевизия. В известието не се споделя какъв брой дълго ще продължи изключителното състояние. Според съвета мярката се постанова, тъй като членовете му "стигнали до извода, че тя е витално нужна за опазване на конституционния ред ".

Според Ройтерс чака се повече детайлности да бъдат оповестени на следващия ден сутринта от министъра на защитата.

По-рано през днешния ден един от опозиционните водачи - Мулату Гемечу, сподели, че ръководещата коалиция е изгубила легитимност и всички партии би трябвало да оказват помощ да се дефинира бъдещето на страната. Според него Етиопия се нуждае от нова политическа система след години на безредици. "Етиопците се нуждаят от държавно управление, което зачита техните права, а не от такова, което ги бие и убива ", съобщи той пред Ройтерс.

ДПА обръща внимание, че изключително състояние се вкарва за повторно от две години. Първият път то бе оповестено през октомври 2016 година и продължи 10 месеца в отговор на бурните антиправителствени митинги.

Държавната организация Фана заяви, че Хайлемариам, който ръководи от 2012 година, подава оставка, "за да бъда част от решението " на рецесията, само че ще продължи да извършва длъжността си, до момента в който бъде приключен "преходният развой ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР