Властите в австралийската столица Канбера търсят начин да се справят

...
Властите в австралийската столица Канбера търсят начин да се справят
Коментари Харесай

Канбера се бори с нашествие на диви пауни

Властите в австралийската столица Канбера търсят метод да се оправят с размножаващите се стихийно диви пауни, споделя Би Би Си.
По данни на Canberra Times администрацията възнамерява да дефинира един ден в годината за залавяне на избран % от красивите птици, с цел да се ограничи разрастването на популацията, която може да проникне и в резерватите в съседство с Канбера, а това ще се отрази отрицателно на локалната флора и фауна.
От 2003 година ръководството на градския превоз получава постоянно тъжби от жителите на града, че пауните провокират рискови обстановки по пътя. В някои от регионите дивите пилета са се приспособили толкоз добре, че един път локален гражданин намерил във ваната си паун, който се съзерцавал в огледалото. И Канбера не е единственият град, който се замисля по какъв начин да ограничи нашествието на дивите птици.
През януари и Brisbane Times написа, че локалните управляващи ще забранят развъждането на пауни в домашни условия под опасността от санкции до 5000 $.
Хората се оплакват, тъй като птиците, с изключение на многочислени, подвигат и доста звук, изключително в интервала на ухажване, а освен това нанасят доста вреди на тревата в парковете и на градините.
В същото време доста хора стачкуват против лова на пауни по улиците, тъй като са „ положителни съседи и приятни за гледане “.
Доколкото е известно пауните са се появили в Канбера, откакто намиращият се наоколо зоопарк бил затворен. Екзотичните птици са родом от Южна Азия, само че през последните 200 години са пренесени по целия свят от пътешественици и колонизатори. В Австралия ги донесли англичаните, които обичали да им се любуват в градините си.
Според проекта на Канбера, в случай че хванатите птици няма къде да бъдат заселени, ще бъдат умъртвявани хуманно. Подобна интервенция за лов на птици имаше и през 2012 и 2015 година, само че приключи с неуспех – пауните нямаше къде да бъдат изпратени и бяха пуснати на независимост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР