Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот

...
Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот
Коментари Харесай

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите би трябвало да работят по-активно за премахване на купения избор и да подобрят правната рамка за осъществяване на предизборна акция, съобщи в изявление за БНР Нина Суомалайнен, началник на задачата от наблюдаващи от Службата за демократични институции и права на индивида на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.
Според наблюдаващите вчерашният избирателен ден е протекъл " умерено ", само че остават редица терзания за провеждането на изборните в България.

" Мисията от наблюдаващи заключи, че изборният ден бе проведен по разпоредбите и мина умерено . Машините работиха безпроблемно като се изключи няколко изолирани случая. Като цяло обаче може да се каже, че е належащо възстановяване на правната рамка за изборния развой . Много от тези въпроси бяха разказани в отчетите ни от трите парламентарни вота предходната година, тъй че не могат да се дефинират като изненадващи. Има редица проблеми, които са от друг темперамент. Един от тях е прецизността на изборните описи. Със сигурност в бъдеще това ще изисква доста внимание. Също по този начин има прекалено много хора, които не могат да упражнят правото си на избор, тъй като нямат непрекъснато местопребиваване . По този метод те не могат да вземат участие в изборния развой. Ромите са измежду хората, които са доста наранени от този проблем ".

Според Суомалайнен има проблем, обвързван с интернационалните стандарти за водене на акция, а точно - езикът .

" В България предизборната акция не може да се води на какъвто и различен език с изключение на български, а това не е унисон с интернационалните правила. Друг въпрос е финансирането, макар че има ограничения, с цел да се усъвършенства прозрачността. Въпреки това е мъчно да се проследят всички разноски по време на акцията . И най-после - медийната среда. Тя е доста витална, само че има терзания по какъв начин връзките сред притежателите на медиите и политическите кръгове въздейства върху журналистическата работа. Съдебните каузи против публицисти ги карат да лимитират сериозните изявления ".

Бих желала да засегна въпроса с езика. Смятате ли, че у нас би трябвало да е позволено да се води предизборна акция на турски или ромски език?

Ние не указваме характерни езици. Ясно е обаче, че другите групи от хора могат да имат разнообразни майчини езици. Да им се не разрешава да ги употребяват в политическия си живот или в предизборните акции не дава отговор на интернационалните стандарти, които пазят свободата на словото и на правото човек да бъде деен политически.

В междинния си отчет отбелязахте, че президентът Румен Радев и назначеното от него служебно държавно управление са доста " разпознаваеми " в предизборната акция. Каква беше ролята им?

Отново това е проблем, обвързван с правната рамка. В нея не е контролиран тъкмо този въпрос. В името на интернационалните стандарти и най-хубавите практики този въпрос би трябвало да бъде контролиран по-добре, тъй като в демократичните изборни системи става дума за равнище на състезание и благоприятни условия. Никой не би трябвало да има преимущества или да дава на различен преимущества, употребявайки личната си позиция.

Необходимо ли е възстановяване на правната рамка във връзка с обществените медии, които са главният канал на водене на предизборна акция?

Разбира се, обществените медии са доста деен медиен канал, доста дейна платформа. Това обезпечава независимост на словото за всеки, защото може да напише каквото реши за добре точно там. За страдание, това разрешава да се популяризират подправени вести, погрешни информации и даже език на омразата. Съвсем ясно е, че езикът на омразата и подправената информация не би трябвало да бъдат мощни, изключително в условия на предизборна акция. Това е проблем в световен мащаб. Трябва да се подсигурява, че обществените медии, които са доста добра платформа, не се употребяват по неправилен метод и не са метод да се заглуши нечий глас. Чрез тях могат да се дискриминират избрани претенденти и да се ограничи опцията им да вземат участие равноправно в компанията.

Каква е общата ви оценка за медийната акция?

Все още работим върху оценката за отразяването на политическата акция в медиите. Трудно ми е сега да кажа какво бе по-забележимо и какво не в предизборната акция, провеждана през медиите. Мисля, че и двете феномени имат значение. Всички медии се пробваха да обезпечат опция за конфликт по време на предизборната акция. Също по този начин има вид за платена политическа реклама. Нещо, което не бе доста видно, бе аналитичните мнения върху стратегиите на политическите партии. Не знам каква е повода, тук можем единствено да спекулираме.

Каква бе ролята на купения избор в тези избори?
Мисията от наблюдаващи документира терзанията на обособени хора и на организации, с които се срещнахме. Мисля, че има какво да бъде направено по този въпрос и има разнообразни способи на деяние. Също по този начин съм на мнение, че тематиката е дискутирана в обществото и има схващане, че да вземем за пример не е добра процедура да се финансират избрани места или организации - да вземем за пример работни места, с цел да може хората да дадат опреден избор. Не може да се споделя на хората, че в случай че не упражнят правото си на избор за съответен претендент, няма да останат на работа. Отбелязали сме го в отчета си. Би било добре, в случай че управляващите и политическите субекти подсигуряват, че тези практики не не престават.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР