Властите там заподозрели, че лешоядът е шпионин, заради електронното устройство,

...
Властите там заподозрели, че лешоядът е шпионин, заради електронното устройство,
Коментари Харесай

Бял лешояд с чип от България беше арестуван“ в Йемен

Властите там заподозрели, че лешоядът е разузнавач, поради електронното устройство, което било закачено за него. За първи път в „ По света и у нас “ ще видите фрагменти от Йемен със арестуваната птица.

За лешояда Нелсън към този момент се приказва на български, британски, арабски и даже виетнамски. А славата му, за жалост беше неприятна за известно време. Стана известен поради своя злощастен полет над Йемен. Хората там го намерили гладуващ и отпаднал, само че когато решили да му оказват помощ, разкрили подозрително устройство на крилете му.
Абер Макауи, втори секретар на Посолството на Република Йемен в София: Заради военното състояние в Йемен, хората там са си помислили, че електронното устройство на лешояда е камера, и затова, че лешоядът може да е разузнавач. Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: Най- нормално устройство, което демонстрира къде се движи птицата. Ако птицата попадне на отрова, да можем да действаме навреме и да я спасим.

За да бъде оправдан лешоядът, се намесили даже французи от избавителен център за животни.
Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: След много премеждия съумяха да се убедят, че това е най-обикновен предавател, който е с научна цел и за да спасим типа.
Според йеменската страна в тази преживелица няма отговорни. Даже в противен случай.

Абер Макауи, втори секретар на Посолството на Република Йемен в София: Няма неточност. Едни хора са намерили изтощената птица, нахранили са я и са се погрижили за нея - както може да се види на това видео. Искам да ви кажа, че е чест за нас, че макар военното състояние в Йемен, макар че хората няма какво да ядат, когато са видели лешояда в това положение, незабавно са го нахранили. Вече даже го назовават " нашия български посетител ".
И откакто известно време беше отговорен до доказване на противното, в този момент Нелсън е в избавителния център в Йемен. Много скоро ще бъде свободен. А в България го чакат на наше небе. Не като разузнавач, а като воин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР