Властите на индонезийския остров Ломбок започват строителството на спорен и

...
Властите на индонезийския остров Ломбок започват строителството на спорен и
Коментари Харесай

Кабинков лифт ще отвежда туристите до вулкана Ринджани в Индонезия

Властите на индонезийския остров Ломбок стартират строителството на противоречив и дълго отлаган план за кабинков въжен превоз в планината Ринджани – включен в Списъка на ЮНЕСКО геопарк и деен вулкан през 2018 година

Местният офис за развиване разгласи, че първата копка ще бъде на 17 декември и ще съвпадне с годишнината от основаването на провинция Западна Нуса Тенгара, където се намира Ломбок. Изпълнението на плана за 2,2 трлн. рупии (142 млн. долара) ще отнеме две години. Самата линия на кабинковия въжен превоз ще коства 100 милиарда рупии (6,4 млн. долара) и ще минава на 10 км от социална гора в село Каранг Сидемен до подножието на ръба на Националния парк „ Маунт Ринджани ”.

Защитената територия обгръща повърхност от 41 330 ха в северната част на острова. Гунунг Ринджани (3726 м) - втория по височина вулканичен връх в Индонезия отвън Западна Папуа, господства над пейзажа. Кратерът му е изпълнен с удивително красивото езеро Сегара Анак ( в превод „ дете на морето ” – бел.р.) и към момента дейния вулкан Гунунг Бару (2363 м – в превод „ нова планина ”, бел.р.). Той е заобиколен от още 66 000 ха предпазена гора, която влиза в рамките на трите административни области Западен, Източен и Централен Ломбок.



Източник: The Mount Rijani National Park

Местното държавно управление увери, че екосистемите в парка няма да пострадат от строителството му, само че еколозите са на друго мнение. Все още локалната общественост не е осведомена с въздействието на плана върху околната среда.

 „ Ние не сме срещу развиването, само че се опитваме да проучим обширно плана “, акцентира пред Mongabay Амри Нурядин, началник на отдела на Западна Нуса Тенгара на Индонезийския конгрес за околната среда (Walhi). Той изясни, че критиците на плана желаят гаранции, че оборудването ще донесе стопански изгоди за локалните и въздействието върху природата ще бъде минимално.

Властите са безапелационни, че линията е отвън границите на националния парк и на посетителите ще се наложи да изкачат пешком върха на вулкана, с цел да се любуват на картинно кратерно езеро Сегара Анак. Те настояват, че трасето ще засегне единствено 10% от 500-те хектара територия, предоставена на концесия на бизнесмена PT Indonesia Lombok Resort, зад който стоят китайски вложители, и останалата част ще остане недокосната. Правителството на провинцията удостовери, че оценката на въздействието върху околната среда е в ход и вложителите приготвят документите за строителните позволения.



Източник: The Mount Rijani National Park

Амри Нурядин от Индонезийският конгрес за околна среда отвърна, че тази поредност е лишена от смисъл, защото първата копка е след броени дни. „ Обществеността би трябвало първо да се запознае с тези оценки. Става въпрос за разбор, който потвърждава устойчивостта на плана, отбраната на околната среда и приходите на хората ”, акцентира деятелят.

Туристите в Националния парк разчитат на локални самостоятелни водачи и носачи, с цел да стигнат до върха на Ринджани в централната част на парка. Алпинистите също подлагат на критика причините на управляващите и са срещу бъдещия кабинков въжен превоз, който ще притегли безпричинно висок брой туристи в сегмента „ междинна до висша класа ”, които желаят да се любуват на планината без да я изкачват.



Източник: The Mount Rijani National Park

Проектът за кабинковия въжен превоз бе разгласен за първи път през 2016 година от Сухайли Фадхил Тохир, началник на окръг Централен Ломбок по това време. Тогавашният губернатор на Западна Нуса Тенгара Зайнул Маджди, беше измежду тези, които се опълчиха, поради евентуалните вреди за природата.

Въпросът закупи политическа багра на последвалите избори през 2018 година Проектът бе употребен от съперниците, а допитване разкри настройките на локалната общественост – 70% не утвърдиха прокарването на кабинков въжен превоз до планината Ринджани.

Новият губернатор въобще не помни за него, макар че всички знаеха, че строителството ще стартира през май 2020 година, с цел да бъде открит преди първото индонезийско издание на мотоциклетното съревнование MotoGP през 2021 година



Източник: The Mount Rijani National Park

Агенцията по околна среда на провинцията счита, че природата няма да пострада и построяването на лифта ще бъде осъществено с минимални вреди за околната среда, в това число посредством потребление на хеликоптери, а не на камиони, за доставката на пилоните и други материали.

Екип на ЮНЕСКО посети геопарка през май тази година за оценка на статута му. В последна сметка тя ще бъде решаваща при вземането на решение за или срещу строителството на оборудването, акцентира Чаирул Мачсул, началник на Комисията.



Източник: The Mount Rijani National Park

Данните от организацията за околна среда в Западна Нуса Тенгара демонстрират, че общата залесена повърхност, считана за сериозна, се е нараснала сред 2013-а и 2019 година от 141 376 на 280 941 хектара. Обезлесяването на района се дължи значително на смяната в земеползването, провокирана от минното дело, селското стопанство и туризма. „ Районът е изключително уязвим от климатичните промени. Рискът е прекомерно огромен. Дали си коства това, което ще се направи? И какво ще завоюват хората от това? ”, се пита Амри Нурядин от Индонезийският конгрес за околна среда.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР