Влакове закъсват, асансьори остават блокирани, осветлението спира: това, за което

...
Влакове закъсват, асансьори остават блокирани, осветлението спира: това, за което
Коментари Харесай

На тъмно: застрашена ли е Германия от тотален срив на електрозахранването


Влакове закъсват, асансьори остават блокирани, осветлението стопира: това, за което се споделя в трилъра " Затъмнение ", може да се случи в действителност, настояват специалисти. Възможен ли е неочакван срив на електроснабдяването?

През зимата на 2019 година над 30 хиляди семейства в Берлин останаха без ток

Изведнъж всичко угасна. В средата на септември 300 хиляди семейства в Дрезден останаха. Фабриката на софтуерната компания Infineon също беше принудена да прекрати работа. Щетите са за милиони. До спирането се е стигнало, откакто фолиев балон е провокирал късо съединяване в трафопост.

Малко по-късно токът спря и в елементи на Висбаден. В средата на септември 20 хиляди поданици на немския град останаха без електричество поради щета на кабел.

Може ли цяла Германия да остане на мрачно?

Независимо дали в Дрезден или във Висбаден: наподобява, че повредите в електропреносната мрежа на немските градове зачестяват. Но към този момент те са единствено в избрани райони. Експертите обаче предизвестяват, че скоро може да се стигне до всеобщо спиране на електричеството в Германия. Въпросът не е дали, а по кое време ще настъпи огромен мрак като този в Ню Йорк през 2003 година, споделя Денис Нюяк от университета в Потсдам, който скоро ще издаде книга, озаглавена “Затъмнението ”.
Редакцията предлага
Ограничените запаси на природен газ и изваждането от употреба на от ден на ден атомни и въглищни електроцентрали усилват риска от съществено спиране на електроснабдяването. Ако настъпващата зима е в действителност студена, то милиони жители на Европа са, предвиждат специалистите на капиталовата банка “Голдман Сакс ”.

Опасността е изключително огромна във Англия. Заради газовата рецесия няколко снабдители изпитаха съществени усложнения в последните седмици. Островът е съществено подвластен от природния газ и евентуално ще би трябвало да внася още повече от суровината, откакто пожар в преносната система докара до изключване на свързващ кабел, посредством който френската нуклеарна сила доближава Англия.

Енергийният преход и електрическите автомобили основават нови опасности

За да се избегнат, държавното управление на Англия разгласи вероятни ограничавания за електрическата енергия, употребена за електрическите коли.

Според проектите на министъра на превоза Грант Шапс, от края на май 2022 година частните семейства ще могат да конфигурират единствено “интелигентни ” станции за зареждане. Тези системи могат да лимитират зареждането единствено във времето 8:00 – 11:00 часа и 16:00 – 20:00 часа. Целта е да не се претрупва електрическата мрежа.

В Германия се продават повече, в сравнение с Острова, само че това към този момент не е довело до проблеми в електроснабдяването. Федералната мрежова организация предизвестява обаче, че претоварването на локалните доставчици на електричество е изцяло допустимо, в случай че доста електрически автомобили се зареждат едновременно, изключително в по-натоварените вечерни часове.

По-опасен е сюжетът за нескончаем мрак. Дълги интервали от време, в които няма вятър и слънце, могат да доведат до дисбаланс в електрическата мрежа и по този метод до повреди. Проблеми могат да зародят, в случай че в електрическата мрежа не се подава толкоз електрическа сила, колкото се употребява.

Филмът „ Затъмнение “ демонстрира какъв брой бързо може да се стигне до спиране на електричеството. Във филмовата акомодация на едноименния разказ терористи нападат електропреносната мрежа и я прекъсват. Връзката сред няколко фактора, като всеобщото прекосяване към, пандемията и вероятни хакерски офанзиви, могат да трансфорат злокобния сюжет в реалност, предизвестява Денис Нюяк.

Реална заплаха или непотребна суматоха?

Според някои специалисти заплахата е пресилена. Икономистът Андреас Льошел не счита такава опасност за реалистична в близко бъдеще. Мащабните спирания на електрозахранването са малко евентуални през идващите пет години, споделя той. Въпреки това в действителност съставляват риск, признава той пред ARD. При тежка зима може да се наложи вземането на съответни ограничения, само че „ все пак не чакам спирания “, споделя той.

На 13 юли 2019 Манхатън потъна в мрак след прекъсване на тока в Ню Йорк

И фактически електропреносната мрежа е по-стабилна, в сравнение с хората си мислят. В последните години в Германия рядко се е стигало до спиране на тока. Средната дълготрайност на тези спирания е 15,14 минути през 2017-а и 10,73 минути предходната година, пресмята „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “.

Нужда от разширение на електропреносната мрежа

В дълготраен проект обаче някои специалисти се притесняват от огромно спиране на електрозахранването, когато настъпи енергийната промяна. “С днешната преносна мрежа рискът от спиране на електрозахранването се усилва доста “, споделя Дирк Витхаут от Института за енергийни и климатични проучвания към Научнo-изследователския център в Юлих. “Особено към Северно море ще стане напечено, когато производството на вятърна сила на сушата и в морето се разшири. “ Вече се стига до проблеми в преносната мрежа - заради огромната отдалеченост сред производители и консуматори. Огромно количество вятърна сила се генерира в и към Северно море и би трябвало да бъде трансферирана до западните и южни елементи на Германия. Като най-важната и незабавна мярка за отбягване на спирания Витхаут предлага бързо разширение на електропреносната мрежа.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР