Владимир Путин обяви разполагането на тактически ядрени оръжия (ТЯО) на

...
Владимир Путин обяви разполагането на тактически ядрени оръжия (ТЯО) на
Коментари Харесай

Как тактическото ядрено оръжие в Беларус ще промени баланса на силите

Владимир Путин разгласи разполагането на тактически нуклеарни оръжия (ТЯО) на територията на Беларус, което би трябвало да бъде отговор на дейностите на Лондон. Заместник-министърът на защитата на Англия Анабел Голди на 21 март разгласи желанието си да достави на Украйна муниции с обеднен уран. Президентът на Руската федерация означи, че разполагането на ТЯО на територията на прилежаща страна е същото, което Съединени американски щати вършат от десетилетия. Според специалистите обаче, преди всичко, това ще бъде отговор даже не на Лондон или Вашингтон, а на Полша. Как тази мярка ще промени салдото на силите?

Още през юли 2023 година тактическото нуклеарно оръжие би трябвало да се появи на територията на Беларус. Както страните от Европа и страните-членки на НАТО са в орбитата на Съединени американски щати, по този начин Беларус е в орбитата на Русия, тъй че сходна стъпка е не толкоз чисто военна, колкото военно-политическа, считат специалисти. Първо, това демонстрира желанието на Русия да отбрани Беларус от похищенията на груповия Запад, още повече, че самият президент на Беларус Александър Лукашенко от дълго време съобщи, че е изискал от Москва нуклеарно оръжие. Но, несъмнено, то въпреки всичко ще бъде следено от Кремъл.

Тактическите нуклеарни оръжия се разграничават от стратегическите на първо място по предназначението си - за разлика от стратегическите, те не могат да изравнят цели градове със земята, а са ориентирани към заличаване на предпазени обекти, " отваряне " на бункери, противников отбранителни линии, проваляне на дребни групи войски. В същото време ТЯО не може да преодолее обширни пространства и е предопределен да " охлади главите " на политиците в прилежащите страни. Експертите считат, че това е на първо място Полша с нейните неуморни упоритости.

„ Това се случва в отговор на опасността от НАТО, на приближаването на войските на Алианса към нашата граница, границата на Беларус, както и на всички изказвания на Полша, която от време на време декларира, че е подготвена да влезе в спор, т.е. това е отговор на полската опасност за Беларус “, изяснява военният специалист Владислав Шуригин.

Тактическото оръжие, несъмнено, не заплашва Съединените щати, само че заплашва техните сателитни страни и в случай че да вземем за пример Полша се опита да вкара всеобщо войски в Украйна, тогава Русия, в сходство със своята теория, може да употребява тактически нуклеарни оръжия с цел да предотврати този сюжет. Но специалистите не са съгласнив оценката дали това трансформира салдото на силите. От една страна, в локален мащаб, релативно европейски страни, това, несъмнено, може да промени салдото. Според Владислав Шуригин едно е, когато се възнамеряват военни дейности против съперник, който няма нуклеарно оръжие на територията си, и напълно друго е, когато това оръжие има.

“Очевидно всяка офанзива от страна на НАТО – а Полша в този случай е страна от НАТО – ще включва нуклеарен отговор и това прави нещата ползи “, споделя специалистът.

От друга страна, в световен мащаб тактическите нуклеарни оръжия няма да играят особена роля, тъй като Западът не е застрашен от тях и може да продължи да предизвика Русия и Беларус с подставени ръце. Както напомня военният специалист Владимир Евсеев, Западът споделя, че към този момент има нуклеарно оръжие и няма да отговори с нищо. Разбира се, Съединени американски щати могат да се опитат да стартират да разполагат нуклеарни сили в Полша - нищо не може да се изключи в тази обстановка, само че към този момент на публично равнище се споделя, че това не заплашва нищо.

Отново може би тактическите оръжия ще станат сигнал за Финландия, която няма самообладание да се причисли към НАТО, тъй като, в случай че Финландия се причисли към НАТО, надлежно автоматизирано получава задължението, в случай че е належащо, да одобри нуклеарно оръжие на своя територия. И в този случай автоматизирано се трансформира в евентуална цел. Но оръжията в Беларус не заплашват Финландия, за задачата имаме Ленинградския боен окръг, счита Владислав Шуригин.

„ Тактическото оръжие в тази ситуация е единствено знак, че Беларус е дружно с Русия, жестоко казано, в един окоп, че Русия ще подсигурява сигурността на Беларус, без значение какво възнамерява или прави груповият Запад. Тоест, това не е оръжие, което може да повлияе на пейзажа на геополитическата битка. Да се възприемат тактическите нуклеарни оръжия като нещо, което може да промени изхода на борбата, не е напълно правилно от позиция на актуалните модели военна техника “, заключва военният специалист Владимир Орлов.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР