Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина

...
Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина
Коментари Харесай

Руско издание: Виена може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС

Владимир Путин избра Австрия за първото си посещаване в чужбина през новия си президентски мандат, означават ред съветски издания. " Известия " написа, че изборът на страна не просто не е инцидентен, а е доста алегоричен, предава Българска телеграфна агенция.

Република Австрия не е единствено страна с обичайно другарска настройка към Русия, която не се поддаде на провокацията с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му през март в Солсбъри и отхвърли да експулсира съветски дипломати макар нескрития напън от страна на Англия. Освен това неутрална Виена - една от основните европейски столици, може да стане ефикасен медиатор сред Москва и Европейски Съюз, който най-сетне ще може да придвижи от мъртвата точка от дълго време назрелия въпрос за анулация на антируските наказания, нездравословни и за двете страни, предвижда вестникът.

По време на визитата Путин беседва с сътрудника си Александър ван дер Белен и с канцлера Себастиан Курц, като ги уведоми по-специално, че Русия има интерес да възвърне пълноформатното си съдействие с Евросъюза, показва " Комерсант ".

Руският водач отдели особено внимание на тематиката за глобите и политическите ограничавания - загатна за отрицателния резултат от позиция " и на техните основатели, и на тези, против който са ориентирани ". Президентът на Австрия съобщи, че е намерил " общ език " с Владимир Путин, само че не поддържа обществено тезата му за вредата от глобите, написа изданието.

Според австрийския политолог Герхард Мангот, представен в материала, държавното управление на Австрия от дълго време акцентира, че взаимните ограничавания са " безполезни ". Но няма да стане първото, което ще блокира удължаването на глобите против Русия, и все по този начин ще споделя позицията на своите сътрудници в Европейски Съюз.

" Същата позиция заемат и ред други страни от Европейски Съюз - Италия, Словакия, Кипър, Унгария. И държавното управление на Австрия насочи явен сигнал, че глобите може да бъдат свалени единствено с общо единодушие на страните от Европейски Съюз. И Москва знае това ", споделя специалистът.

" Росийская газета " подчертава върху съдействието сред Русия с Австрия в доста сфери и откроява като основна тенденция енергетиката.

Австрийските управляващи увериха, че няма да загърбят съветския газ поради американския. Защото слагат преди всичко икономическата полза, съчетана с надеждността на Русия като сътрудник, написа московският официоз.

Визитата на Путин бе обвързвана с обстоятелството, че се навършват 50 години, откогато Съветският съюз е почнал да изнася газ в Австрия. Тя първа измежду западноевропейските страни подписа газов контракт със Съюз на съветските социалистически републики. Оттогава в Австрия са доставени над 218 милиарда куб. м съветски газ. И по време на визитата бе подписан доста значим стратегически документ, който затвърди съдействието - съглашение сред " Газпром " и австрийската О Ем Ви за доставки на газ до 2040 година, се споделя в публикацията.

С общи старания Русия и Австрия дават значителен принос за гарантиране на енергийната сигурност на целия европейски континент, цитира всекидневникът коментар на Владимир Путин след подписването на спогодбата.

Газовата тематика бе наранена в полемиките му и с канцлер Курц, и с президента Ван дер Белен. Австрийското управление увери по-специално, че страната поддържа проектите на Русия да усили доставките за Европа през тръбопровода " Северен поток-2 ", заяви Путин. По думите му съдействието естествено обгръща и други сфери - има положителни вероятности в машиностроенето, дървообработването и превоза, прибавя " Росийская газета ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР