Владимир Путин и неговата Русия днес изглеждат по-непобедими от когато

...
Владимир Путин и неговата Русия днес изглеждат по-непобедими от когато
Коментари Харесай

Русия на Путин - от развалина до възраждаща се свръхсила

Владимир Путин и неговата Русия през днешния ден наподобяват по-непобедими от когато и да било през 18-те му години на власт.

Откакто Путин се яви последния път на избори през 2012 година, руснаците нахлуха в Украйна, причислиха Крим, засипаха с бомби Сирия, бяха упрекнати в интервенция в президентските избори в Съединени американски щати и обявиха, че имат застрашителен нов нуклеарен боеприпас.

" Никой не ни слушаше. Послушайте ни в този момент ", сподели той по-рано този месец, хвалейки се с тези оръжия. Путин още веднъж ще бъде избран отново за президент с безапелационна победа на 18 март. Така че за какво изобщо си прави труда да организира избори?

Той презира демокрацията като объркана и рискова, само че жадува за легитимността, която дават изборите. Нуждае се от ясно доказателство, че руснаците имат потребност от него и от визията му за велика мощ повече, в сравнение с от паниките им за свободите, които потиска, ширещата се корупция, която не е премахнал, глобите, които е провокирал с дейностите си в Крим и Украйна.

" Всеки автократ желае обич ", сподели анализаторът Андрей Колесников от московския център " Карнеги ", а Путин получава тази обич " от огромната поддръжка на изборите ". Путин, който се чака да завоюва към 80 % от гласовете, още повече ще затвърди властта си в Русия - нещо като цар с демократично лустро.

Образът на Русия

През 14-те си години като президент и 4-те години като министър-председател на най-голямата страна в света Путин промени облика на Русия на международната сцена, укрепи властта над нейната политика и стопанска система и прати в пандиза съперници. Той предложи леговище на Едуард Сноудън, потуши екстремизма в от дълго време размирната Чечения, беше хазаин на извънредно скъпи Олимпийски игри и завоюва правото да провежда Световното състезание по футбол тази година.

Сега той е на 65 години и не възнамерява да се отдръпна скоро.

За 19-годишната студентка по история на изкуството Мария Погодина " Путин е целият й умишлен живот и по тази причина е ясно, че има доста защо да бъде признателна ". Все отново Погодина е разтревожена от някои негови политики. Тя се готви да гласоподава и се надява да види постепенна смяна.

" Не приказвам за гражданска война, никога ", сподели момичето, обобщавайки позицията на доста руснаци от всички възрасти. " Надявам се и имам вяра, че това няма да се случи и че можем да избегнем цивилен спор. "

Изборите ще потвърдят довода на Путин, че с цел да се усъвършенства животът в Русия, страната има потребност повече от последователност, в сравнение с от фрапантна смяна, самостоятелни медии, политическа съпротива, активизъм за отбрана на околната среда или права за хомосексуалистите и другите малцинства. Русия ще продължи да е несъразмерно подвластна от цените на петрола, а нейното 144-милионно население ще остане по-бедно, в сравнение с би трябвало, и мнозина ще останат уверени, че светът желае да им навреди.

Коренна смяна

Най-важната задача на Путин през идващите шест години ще бъде създаването на проект за това какво ще се случи, когато през 2024 година изтече идващият му мандат: ще дефинира ли той другарски надъхан правоприемник или ще измисли скица, която да му разреши да продължи да държи юздите?

Днешният всевластен Путин съвсем не наподобява на индивида, който направи първите си неуверени стъпки като президент при започване на новото хилядолетие. Путин, който беше изстрелян във властта след изненадващото отдръпване на Борис Елцин от президентския пост, влезе в новия си кабинет на 31 декември 1999 година, поемайки товар, който изглеждаше прекомерно тежък за него. Заради скромното си минало в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), той изглеждаше остроумен, а доста руснаци го смятаха просто за марионетка на олигарсите, които тогава дърпаха конците на Кремъл.

Русия още не беше излязла от смутните времена след разпадането на Съветския съюз. Поръчковите убийства доминираха в медийните заглавия, армията й не можеше да си разреши чорапи за бойците, а бюджетът й към момента беше подвластен от задгранични заеми.

Осемнайсет години по-късно приятелите на Путин ръководят стопанската система, а съветската войска се възражда.
Цяло потомство не познава Русия без Владимир Владимирович Путин отпред. А от ден на ден водачи, измежду които американският президент Доналд Тръмп, подражават на неговия националистически, обсаден нрав. Решителните в миналото съветски медии са се умълчали. Кремълската агитация през днешния ден има международна аудитория посредством авторитетните мрежи РТ и " Спутник ".

Не без проблеми

Все отново, въпреки външно да наподобява невредим, Путин има аргументи да се тревожи. Кремъл се нахвърля против провежданите в последно време следствия за корупция от опозиционния водач Алексей Навални, страхувайки се, че те могат да провокират публични безредици. А борбата за заместничество заплашва да провокира нездравословни разцепления в близкото обграждане на Путин.

Междувременно разочарованите младежи в Русия може да се извърнат против него. Някои се причисляват към митингите на Навални; други просто няма да си създадат труда да гласоподават, тихомълком подкопавайки властта му. В миг, когато Путин се сблъсква с провокации вкъщи, очаквайте още туптене в гърдите от страна на Русия в чужбина.

" За него интернационалната среда на първо място е инструмент за ръководене на тези вътрешни провокации ", сподели шефът на института " Кенан " във Вашингтон Матю Роджански. " Той може да разгласи нещо от рода на намесата в Сирия или нещо в постсъветското пространство. " А откакто още веднъж бъде определен, Путин евентуално ще продължи връзките със Съединени американски щати на Тръмп в стила на Студената война.

Русия счита, че следствието за хипотетична интервенция в изборите в Съединени американски щати е скалъпено, само че също по този начин го възприема като знак, че Русия още веднъж е значима и че американците са захласнати от мисълта да я отслабят непременно. " Отнасят ли се Съединени американски щати към Русия като към равна? Приемат ли Русия съществено? Това е извънредно значимо мерило " за руснаците, сподели Роджански. " Те не се съизмерват с Китай. "

" Победата " Крим

Откакто водещ американски посланик беше записан да дава инструкции на украински опозиционни фигури, руснаците са уверени, че Вашингтон е провокирал спора в Украйна, като се е намесил в задния двор на Русия, и че Америка носи отговорност за последвалите боеве. Те са лишили живота на хиляди хора, а спорът остава неуреден.

Присъединяването на Крим от Русия накара Съединени американски щати и Европейският съюз да наложат наказания, което доста увеличи известността на Путин. Крим е представян като най-голямата победа на Русия в епохата на Путин - възобновяване на могъществото и коригиране на историческите неправди. За да е ясно посланието в Русия, изборите на 18 март се създават на четвъртата годишнина от анексирането.

Последния път, когато Путин се изправи пред гласоподавателите, успеха му също беше сигурна, само че позициите му бяха по-нестабилни. Движение, ръководено от Навални, беше изкарало доста хора по улиците на Москва и други огромни градове, а образованата междинна класа беше ядосана от назадничавите възгледи на Путин.

Оттогава Навални неведнъж беше задържан и не му е разрешено да се кандидатира за президент поради присъди, считани за политически стимулирани. Други опозиционни фигури също са извадени от строя - като тогавашния милиардер Михаил Ходорковски, който прекара 10 години в пандиза поради обвинявания в данъчни измами, считани за наказване за политически упоритости. Сега той живее в чужбина.

Междувременно проблемите на Русия не престават.

Предизвикателства

Путин съвсем не си дава труд да води акция. Когато го прави, дава обещание по-светло бъдеще, индиректно признавайки, че сегашното не е блестящо.

Обещава по-високи заплати и пенсии - към 20 милиона руснаци в този момент живеят под формалния предел на бедността, който е 180 $ на месец. Иска по-добро опазване на здравето, с цел да усили продължителността на живота от 73 години - тя е с няколко години под европейските равнища.

Неотдавнашните неуспехи при галактически изстрелвания притеглят вниманието към проблемите с изпитващата компликации авиокосмическа индустрия, която в миналото беше огромната руска горделивост, и той желае Русия да навакса в роботиката и изкуствения разсъдък.

" Меко казано, Путин ще има много работа през идващия си мандат ", сподели Колесников. Най-вече, би трябвало да подсигурява, че страната му може да го надживее. Политологът Дмитрий Орешкин попита: " Рано или късно Путин няма да го има, а тогава какво ще вършим с Русия? " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Русия (4)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР