Владимир Дончев е юрист, член на Пловдивската адвокатска колегия, секретар

...
Владимир Дончев е юрист, член на Пловдивската адвокатска колегия, секретар
Коментари Харесай

Ексдепутатът Владимир Дончев: Президентът е опасен за страната

Владимир Дончев е правист, член на Пловдивската адвокатска гилдия, секретар на Демократическата партия, депутат от Национална движение „Симеон Втори" в 39-то и 40-то Народно събрание, ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в 39-то Народно събрание. Той беше деен участник в митингите през 2020 година, следи политическите процеси в страната и света, води публицистично предаване.
Прочетете още
- Очевидно предизборната коалиция сред Продължаваме промяната и Демократична България няма да се случи. Смятате ли, че е неточност, че обединенията не откриха общ език?

- Сега може да наподобява като неточност, само че може и да не е. Ако изключим ползите на самите политически субекти, можем да разсъждаваме по следните хипотези. Демократична България като по- умел политически индивид, с огромна политическа история зад тила си осъзнава, че в този извънредно значим исторически миг за страната, е доста значимо демократичните сили да излязат с едно общо лице, с цел да могат чисто психически да завоюват тези избори. Продължаваме промяната евентуално са повлияни от социологията, която им дава някакви съответни резултати и някакво, краткотрайно съгласно мен, преимущество, което е провокирано от нечестните дейности осъществени против тях от президента, от техните съдружни сътрудници. Но дали това ще им обезпечи добър резултат не е ясно. Би било вярно решение в случай че Политическа партия можеха да си подсигуряват резултат, по-висок от този на ГЕРБ. Но в случай че това не се случи, те ще инкасират загуба. А взаимното явяване им гарантираше победа и можеше да претендират за основаване на държавно управление.

- Проблемите с идентичността при Политическа партия евентуално също пречат за основаване на едно обединяване, което да почива на обща идеологическа база?

- Политическа партия има комплициран идеологически проблем. Подкрепят ги десни хора, а те водят много лява политика. До огромна степен може би решенията им са свързани и с връзките им с съдружния сътрудник Българска социалистическа партия. Все отново това им носи позитиви. Майка ми, да вземем за пример, взема към този момент съвсем двойна пенсия. Но като всяка млада групировка те не са избистрени политически. Затова и обединението с Демократична България не се случи. Технологично една предизборна коалиция също щеше да е сложна. Това щеше да значи пренареждане на листи, действителна опция да стане скандал и можеше да докара до отлив. Като знаем навиците на последователите на Демократична България да пишат във Facebook, можеше да се разразят много локални кавги. Тъй че, всяко зло за положително.

- Изненадва ли ви трансформацията, която претърпя президентът?

- Той се разкри на 150%. Проблем е, когато политиката би трябвало да се упражнява от едно лице. И когато в това лице се концентрира огромна власт. Всяка власт развращава, а безспорната развращава безусловно. Колкото и мощен темперамент да има президентът, не може властта да не му е повлияла. А това, че в продължение на две години дърпа конците в българската политика, оказва въздействие върху самия него. Услади му се да ръководи. Но няма по какъв начин - нито конституцията му дава опция, нито има политически инструментариум. Затова и хората му са сбирщайн. Единственото, което ги сплотява е това, че би трябвало да добутат България до дълготраен контракт с Газпром. И това е най- рисковото и най- страшното сега. Той ясно стартира с тази поръчка и в този момент дилемите пред кабинета са две: сключете дълготраен контракт с Газпром непременно и спрете износа на оръжие за Украйна. Силата на парите е като водата и в политиката, те пробиват на всички места. Не виждам причина да не се разяснява и този проблем, а обвиняванията в корупция да са ориентирани единствено едностранно. В последна сметка заплахата за корумпиране на него и неговия екип не е за подценяване. Там, където се концентрира власт, се концентрира и корупция. Защото там, където нямаме демократични механизми за взимане на решение на надзор – вътрешно политически и институционален, има корупция. Какъв е контролът върху президента и на неговото обграждане? Нулев! Което значи, че капацитетът за копрумпиране е доста по-голям от този на всяко друго държавно управление. Това е извънредно рисково за страната. В момента президентът е рисков за страната. Заради егото си, поради въздействието от Русия и поради това, че всичко това като цялост води до една политика, напълно ориентирана към отбрана на ползите на една вражеска страна. Защото Русия ни е оповестила за зложелател. Преди броени дни в Карнобат имаше тежък атентат, бе взривен боен склад. Следите евентуално още веднъж водят към тези същите групи, свързани със серията гърмежи в български военни фабрики, с отравянето на предприемача Емилиян Гебрев, и т.н.т. Не съм чул президентът да е споделил дума по този въпрос. И всичко това единствено и единствено, с цел да бъдем сложени според от една от страните в настоящ боен спор. И в това време, съгласно подписаните и настоящите интернационалните контракти, ние сме от другата страна. Това не е ли изменничество?! От политическа позиция президентът е народен изменник.

- Макар, че срокът на деяние на предварителното държавно управление е 2 месеца, а главната му задача е да провежда изборите, първите дейностите на служебния кабинет, надалеч надвишават този извънредно стеснен период. Направените назначения като че ли допускат надалеч по-дълъг период на ръководство или бъркам?

- Това не е ситуативно решение, подготвяно е дълго време. Говорено е с хората. Дори подготвянето на съответната документи за уволнения и назначения изисква по-дълго софтуерно време. Най- значимото е каква е задачата? Това бързане и това преодоляване на целия уред на страната значи, че освен желаят да се поемат лостовете на властта, а се канят за едно по-дълго ръководство. Това значи, че тази политическа неустойчивост на страната на някой му харесва. Някой я планува или с дейностите си я генерира. Това може да докара до несъставяне на държавно управление, до още по-голяма рецесия, цялостно преодоляване на страната и се стигне до там, че една президентска партия да овладее страната, а и даже да се опита да промени конституцията в интерес на президента.

- Т. е, вие не изключвате опцията да се направи опит за смяна на държавното ръководство?

- То се вижда, че това са крайните цели. Може сега да наподобяват на фантазии, само че при смяна на политическата обстановка, това може да се случи. И това ще бъде тежък удар върху българската народна власт. Защото смяната на полическата система и държавното устройство, ще бъдат съпроводени и с смяна на посоката на развиване на страната – от Европа към Евразия, към Съветска Русия и Кремъл. Мен това ме тормози, тъй като тези хора не изпитват никакво терзание от неуместните, от позиция на националния интерес, тези, които те пазят. Набива се в главите хората, че да помагаш на по-слабия в тази война е нещо неприятно. Че да се опитаме да се откачим от газовата взаимозависимост, е рисково. Това трансформира настройката на обществото. Като човек, който изпитва възприятие за отговорност за тази страна, съм подготвен още веднъж да изляза на улицата. Децата ми бяха в чужбина, върнаха се, желаят да живеят тук, в естествена европейска страна. И такива като тях няма да се предадат. Със подмолни способи не може да се ръководи страната. Затова считам, че рано или късно тези момчета ще си счупят зъбите. Но това ще коства доста на страна – стопански и морално.

- Как ще се отрази войната на идните избори?

- Войната директно въздейства върху българската политика. Ако в Южна Украйна нещата се извърнат и украинците подхващат контраатака, това директно ще се отрази на маргинално –политизираната група от последователите на кремълския режим. Затова не могат да се разпореждат огромни очаквания на „ Възраждане”, той като те доста бързо могат да изгубят електорат. Те обичат да се причисляват към мощните на деня. Проектът на Стефан Янев се развива доста едва и тромаво. Още първоначално отпаднаха двама от главните играчи. Янев е извънредно слаб представител и политик. Заради това с разгаря войната и се нападна Корнелия Нинова, с цел да може тя да бъде сатанизирана и очерняна, а на левия електорат да се внуши, че няма смисъл да се гласоподава за нея и да гласоподават за Янев. Мисля, че сега, той има едвам половината от гласовете, които са му нужни да влезе. Не имам вяра Корнелия да се даде елементарно. Но евентуално не залагат единствено на Янев, тъй като той е „ сакат кон”.. Може другият им „ кон” да е Мая Манолова.

- Този черен сюжет с подмяната на държавното ръководство, не може ли да бъде избегнат през възможна коалиция сред ГЕРБ и Политическа партия?

- Подобно обединяване минава през пенсиониране на персони от ГЕРБ. Но е разумно и е изцяло постижимо. В политиката няма невъзможни неща. Защото ние не можем да стоим настрана от международните процеси. Политическият ми опит демонстрира, че сега можем да създадем доста малко прогнози. Но това е добре. Защото и политинжинеринговите планове няма да се случат по този начин, както са замислени. Мисля, че планът на Радев ще се ппровали, само че ще нанесе огромни вреди на страната. Цялата нечестна акция, издигната върху тезата, че има газова и енергийна рецесия е неистина. Един контракт с Газпром ще ни вкара в газова взаимозависимост, геополитически проблеми, ще имаме едно ново Белене, в което страната ще се задължи с милиарди неустойки. След войната цената на газа внезапно ще падне, а ние ще плащаме най- скъпия газ в Европа. И няма да можем да се откачим, с изключение на с цената на няколко милиарда.

- Пловдивското лоби в ръководството на страната се уголемява. Това добре ли е за града?

- Не го проследявам този развой, тъй като доста ми лъха на провинциализъм. От него се носи аромата на печени агнета от село Труд, на всякакви полупартийни и дружбашки срещи. Както споделяше Бойко Борисов всички вървят по Пътя на копринката. Събират се всякакви приятели, назначават се. Това не е ръководство на страната, това е заемане на позиции.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР