Визуалният артист с италиански корени Рикардо Матлакас представя днес своя

...
Визуалният артист с италиански корени Рикардо Матлакас представя днес своя
Коментари Харесай

Италианец разтопява границите между България и РСМ със... сладолед

Визуалният актьор с италиански корени Рикардо Матлакас показва през днешния ден своя атрактивен и вкусно-провокативен пърформанс Melting Borders („ Топящи се граници “) в Благоевград. На 27 април (сряда) в София той ще открие своя галерия в Галерия Depoo с архивни фото и видео материали, в това число и от артистичната акция в Благоевград.

В Melting Borders художникът се разхожда със особено направена желязна апаратура на главата си, държаща няколко фунийки за сладолед. Във всяка фунийка сладоледът съставлява цветовете на определени флагове на страни. Докато се разхожда, сладоледът се топи върху бялата му риза на художника, оставяйки цветни следи. Чрез своето деяние художникът желае алегорично да разтопи границите, оставяйки единствено сладостта и хубостта на човечеството.

В сладоледа той смесва флаговете на РСМ, България, Гърция и Европейски Съюз.

През годините той показва изкуството си в страни и райони, в които има чувствителни тематики във връзка с принадлежността на хората, границите, културата и районите.

" Не обичам сладолед, само че по тази причина съм го избрал като изразно средство. От друга страна във всички страни хората харесват това лакомство ", изясни Рикардо в студиото на Радио София. И описа, че първия пърформанс " Melting Borders " е посочил в Армения през 2017 година и с него е подчертал същността и хубостта на арменската просвета.

Идеята е зародила в съня му. Ризата е това, което остава от акцията - ново, " освободено " от политика знаме, така наречен Sweet Flag.

" Изкуството възпитава, по тази причина то би трябвало да бъде измежду хората ", означи Деляна Ангелова от фондация " Visionary " - продуцент на образни градски планове от разнообразни сфери на актуалното изкуство. По план на организацията да вземем за пример беше обрисуван с графити подлеза на Централната софийска гара. Екипът на фондацията е поканил и Рикардо Матлакас.

Бил е впечатлен от неговия образен език, както и тематиките, които третира.

Гостуването е проведено с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура” и в партньорство с Италианския културен институт в София.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР