Визия от последната туриситическа рекламна кампания от 2014 г. Още

...
Визия от последната туриситическа рекламна кампания от 2014 г. Още
Коментари Харесай

Осем оферти в търга за мащабната реклама на туризма в 22 държави

Визия от последната туриситическа рекламна акция от 2014 година

Още по тематиката
Всеки билборд за пет дни

Протестният билборд на служителите на реда беше свален от " Метрополис ", компанията, притежател на оборудването
10 яну 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (9 януари)

Аделина Радева е новата водеща в утринния блок на " Нова телевизия " ; Емил Кошлуков става водещ по БНТ; Туристическото министерство готви една от най-мащабните рекламни акции в чужбина; Argent показа нов инструмент за сегментация феновете
9 яну 2018
Елате, милиони

Туристическото министерство готви една от най-мащабните рекламни акции в чужбина, която би трябвало да обхване 22 страни, а общият обособен бюджет е близо 8 млн. лева
4 яну 2018 Общо осем претендента подадоха предложения в търговете за една от най-големите целеви рекламни акции на българския туризъм в 22 страни, които отрасловото министерство провежда. Поръчката е на стойност близо 8 млн. лева без Данък добавена стойност и се отнася за най-големите пазари за българския туризъм като Германия и Русия, както и разнообразни централноевропейски, северноевропейски и прилежащи страни.

В петък, когато бяха отворени офертите на деклариралите присъединяване в поръчката, стана ясно, че има общо осем претендента. Предвид че самата поръчка е със седем позиции, по множеството от тях имаше единствено по едно подадено предложение. Сред фирмите, декларирали присъединяване, попадат рекламни организации, част от интернационалните групи, както и напълно локални играчи.

Предстои отваряне на ценови предложения, като съгласно проекта на туристическото министерство рекламите на обособените пазари би трябвало да започват напролет.

Какво ще се популяризира

През декември туристическото министерство разгласи социална поръчка за най-мащабната целева акция за реклама на туризма през последните години. Ведомството търси рекламни организации, които да показват българския туризъм в страните, от които обичайно идват най-вече туристи, като Германия, Русия и Англия, всички прилежащи страни, централноевропейските Полша, Чехия, Словакия, Унгария, скандинавските пазари и други В изискванията на поръчката бяха заложени избрани таргет групи туристи, към които да бъдат ориентирани рекламните послания, както и минимумът информационни канали, по които да се случи тя, измежду които телевизия, интернет, печатни медии и други

От организациите се изисква да изготвят общ медия проект, включващ разбор на пазара и държанието на потребителите, идея за повсеместен криейтив, рекламни визии, информационен микс и други Според изискванията всяка акция ще е с дълготрайност от една година, която стартира да тече от сключването на контракта с изпълнителя. Най-голямата единична планирана стойност съгласно изискванията на поръчката е заложена за рекламата във Англия - 810 хиляди лева без Данък добавена стойност, а по 1.5 млн. лева са отделени за позиции, включващи акции в прилежащите, централноевропейските и източните пазари (виж графиката).

Участниците в поръчката

Първата оферта за правене на информационна акция, подадена по две позиции – за Германия и Франция, е от медийната организация " Медиа планинг груп ", част от информационната група Havas Group. В края на 2016 година Havas Media Group, поделение на испанския информационен холдинг Havas, закупи мажоритарен дял от " Havas Group България " в размер на 51%. Така компанията навлезе непосредствено на локалния пазар, откакто до момента работеше посредством франчайзингови контракти с организациите Havas Worldwide, Havas Media и Havas PR, които са съществена благосъстоятелност на Стефан Дьолае. Той и сътрудниците му резервират останалия дял от рекламната група на българския пазар.

Оферта за правене на информационна тактика в Русия, Украйна, Беларус и Молдова са подали организациите " От-до консулт " и " Идея комм ", обединени в консорциума " районно управление (на МВР) – Комм ". В PR организацията " От-до консулт " съдружници са журналистът и издател Мирослава Баджева и PR експертът и някогашен програмен шеф на " Нова тв " Олга Лозанова. " Идея комм " пък е една от най-големите организации за външна реклама в страната, като в борда на шефовете влизат Милен Попов, Асен Кръстев и Евгени Тодоров.

Агенцията " Директ Медиа Крес ", част от информационната група Direct Media Group Bulgaria, благосъстоятелност на Красимир Петков, е подала оферта за създаване на туристическа рекламна тактика за страните Гърция, Сърбия, Македония, Румъния и Турция. Агенцията предлага креативно, медийно и BTL обслужване. Макар че няма директна връзка, се смята, че Красимир Гергов е обвързван с организацията. Той беше президент на една от първите български организации за цялостно рекламно обслужване " Крес ", а през 2013 година закупи рекламната организация на някогашния кмет на Белград и водач на сръбската Демократическа партия Драган Джилас - Direct media.

Агенциите " Ню Икономик Солушънс " и " Маккан Ериксон София " са подали оферта като обединяване в " Ню Маккан " за правене на тактика за Англия. Управител на " Маккан Ериксон София " е Десислава Олованова, която е и член на управителния съвет на Българската асоциация на информационните организации (БАКА). Дружството " Ню Икономик Солушънс " пък е учредено в края на октомври 2017 година, като съгласно Търговския указател едноличен притежател е Евелина Куртева.

Консорциумът " Криейтив медиа 4 " също е подал оферта за правене на туристическа реклама на България във Англия. В него влизат медийната организация " Аргент 2002 " със притежател и изпълнителен шеф Владимир Денев, рекламната организация " Интерпартнерс " с ръководещ шеф Екатерина Димитрова, която е и ръководител на УС на Българската асоциация на PR организациите (БАПРА), както и Георги Павлов и Петя Запренова. С дребни разлики в състава за осъществяване на връзката в Германия взе участие обединяването " Криейтив медиа 3 ". В него влизат още веднъж " Аргент 2002 ", " Интеримидж " и PR организацията " Интерпартнерс ", благосъстоятелност на Екатерина Димитрова.

PR организацията " АПРА ", благосъстоятелност на Томислав Цолов и част от групата APRA Porter Novelli, е подала оферта за правене на връзката в страните Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Рекламна организация " Киви " със притежатели Венцислав Олеков и Илия Ел-Фелеки е кандидатствала за създаване на туристически рекламни акции в Нидерландия, Белгия, Дания, Норвегия, Финландия и Швеция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР