ВизиткаСтефан Гълъбов е финансов директор на Кока-Кола ХБК България. Той

...
ВизиткаСтефан Гълъбов е финансов директор на Кока-Кола ХБК България. Той
Коментари Харесай

Стефан Гълъбов: Системата на "Кока-Кола" генерира 1% от данъчните приходи на страната

ВизиткаСтефан Гълъбов е финансов шеф на " Кока-Кола ХБК България ". Той има над 14 години опит в областта на финансите, като от октомври 2021 година е на настоящата си позиция. Кариерата му в компанията стартира през 2014 година, когато той се причислява към Центъра за споделени услуги на " Кока-Кола Хеленик " като началник на екип в отдел " Взаимоотношение с снабдители ". През годините заема разнообразни функции с увеличаващи се равнища на отговорност и взе участие в основни за компанията планове в България и Гърция. Стефан Гълъбов има MBA подготовка от Американския университет в България, две бакалавърски степени от същото образователно заведение, едната по " Бизнес администрация ", а другата по " Политически науки и интернационалните връзки ", и е квалифициран член на Асоциацията на експерт-счетоводителите в Англия и Шотландия (АССА). Г-н Гълъбов, групата на " Кока-Кола ХБК " за поредна година е със важен принос за стопанската система на България и отбрани мястото си на една от водещите компании в нея. Кои от финансовите резултати, които отчетохте в оповестения при започване на юни " Доклад за стабилно развиване за 2020-2021 година ", дават отговор най-точно на целите в бизнес тактиката на компанията? Изпълнихте ли поставените си за тази година цели?
- " Кока-Кола ХБК " не стопира да уголемява обсега си и към този момент оперира в 29 страни, като във всяка от тях ние имаме вяра, че положителните компании би трябвало освен да оферират отлични артикули и услуги, само че и да способстват стабилно за общото ни по-добро бъдеще. Поели сме много самоуверен ангажимент, а точно - до 2040 година да реализираме чисти нулеви излъчвания, а до 2030 година да събираме и рециклираме 100% от опаковките, които пускаме на пазара. Да, задачите са амбициозни, само че уверени сме - и постижими.

Като доказателство за това приказва фактът, че 100% от опаковките на всички артикули от портфолиото на " Кока-Кола " у нас към този момент са рециклируеми, като в същото време успяхме да понижим директните си въглеродни излъчвания с 30%, спестявайки над 90 000 тона излъчвания от цялостната ни активност в страната за 2020 година и 2021 година По тази метод успяхме да осъществим прибързано две от дълготрайните цели, които си бяхме сложили до 2025 година.

В същото време икономическото влияние на Системата на " Кока-Кола " в страната за миналата година се показва в добавена стойност от 640 милиона лв., като всеки 1 лев, изхарчен за питиета на " Кока-Кола ", е довел до 0.75 лева доходи за България. Числата демонстрират, че сме внесли в бюджета 41 млн. лв. в налози и сме съдействали непряко за още 237 млн. лв., което се равнява на половината от държавния бюджет за просвета на година или на годишните разноски за обучение на към 95 000 български възпитаници. Разбира се, продължаваме да поддържаме целеустремено локалния бизнес, като през миналата година инвестирахме 131 милиона лв. в него, и с наслада мога да споделя, че близо 70% от доставчиците ни са български компании.
Реклама Успехът на групата е с още по-голяма стойност, като се има поради, че е реализиран в интервал на невиждани за стопанската система компликации поради коронавирусната пандемия. Какво трансформираха те в работата на компанията? Кои бяха провокациите, с които трябваше да се справите?
- Наистина всички преживяхме много предизвикателни времена, защото мащабът на тази пандемия беше нещо невиждано в модерната човешка история. Това обаче ни оказа помощ да придобием скъпи познания и нов опит и да се научим да бъдем още по-гъвкави и адаптивни към непрекъснато изменящата се бизнес среда. Например успяхме бързо да се приспособяваме към отдалечената работа в тези отдели, където това е използвано, и като резултат означаваме нараснала работливост и ангажираност на чиновниците. Както по време на пандемията, по този начин и през днешния ден грижата за хората в компанията продължава да стои отпред измежду целите ни и съм благополучен, че сътрудниците ни го усещат и ценят.

В тези сложни времена ние бяхме непрекъснато на линия - не престанахме да поддържаме нашите над 40 000 клиента, индустриалните мощности работиха съвсем без спиране и имаше мощно възприятие на единодушие измежду екипите. Също по този начин стана все по-ясно, че ролята на автоматизацията и роботизацията на процеси към този момент е и ще продължава да бъде все по-ключова отсега нататък, защото този метод на работа разрешава да се отдели качествено време за действия с добавена стойност - както за бизнеса, по този начин и за обществото.
В какви насоки търсите нови благоприятни условия за финансова работливост? Как могат да допринесат за нея дигитализацията и роботизацията? Какви вложения планирате за това?
- Основен фокус в посока финансова работливост е потреблението на роботизирани процеси за действия, които са повторяеми, основани са на съответни правила и лишават много време. С наслада мога да споделя, че към този момент имаме два работещи " робота ", както ги назоваваме вътрешно, във " Финанси " и те икономисват десетки часове работно време на сътрудниците. Като прибавим към това и обстоятелството, че хората се усещат по-щастливи и ангажирани, тъй като могат да влагат спестеното време в не толкоз оперативни, а в по-стойностни действия, като създаването на нововъведения или доброволчески интензивности в поддръжка на значими дела, считам, че вложението на време и старания в роботизиране на процеси е неразделна част от целите за всеки един сполучлив бизнес. Именно по тази причина сега създаваме още няколко нови " робота " в отдел " Финанси ", като спомагателни такива към този момент способстват към работата и в други отдели на компанията. Най-хубавото нещо е, че инвестицията в един подобен роботизиран развой не е висока, като ключът към триумфа е да има явен фокус от страна на мениджмънта и да се отдели задоволително време за дефиниране на бизнес потребностите.
" Кока-Кола ХБК " е известна с визията си за стабилно развиване. С какво през миналата година се приближихте към един по-чист свят?
- В нашата компания имаме вяра, че за всяка част от бизнеса е значимо да бъде основана стабилно, с цел да бъде ефикасна освен през днешния ден, само че и на следващия ден, и в бъдеще. И това важи за всичко, което вършим: от избора кои планове да бъдат финансирани, през екипа, който събираме, хората, с които дружно реализираме резултати, през грижата ни за околната среда и връзките ни с всички сътрудници и потребители.
Реклама
По отношение на задачите, които сме си сложили за един по-чист свят, намаляването на въглеродния отпечатък е тематика, която ни вълнува от години и в която редовно влагаме всевъзможни средства - от финансови запаси, през човешки потенциал до нововъведения. Неслучайно и тази година " Кока-Кола ХБК " бе избрана като най-устойчивата компания за питиета в Европа и в топ 3 в света съгласно Индекса на Дау Джоунс. Ще продължаваме да работим за постигането на чисти нулеви излъчвания до 2040 година - това е част от дълъг път, по който не стопираме да вървим.

През миналата година направихме значима стъпка по осъществяването на тактиката ни за " Свят без боклуци " с постигането на задачата 100% от опаковките на всички наши артикули да бъдат рециклируеми, а идващият ни сериозен ангажимент е до 2030 година нашите опаковки да са формирани от най-малко 50% рециклиран материал. Смятаме да реализираме това посредством мощен фокус върху нововъведенията - новите ни прикрепени капачки към бутилките с минерална вода " Банкя " да вземем за пример към този момент улесняват събирането и преработването на цялата опаковка, а картонената технология KeelClip на мултипак от 6 кена " Кока-Кола " ще икономисва над 2 тона опаковъчно фолио в България годишно.

Друго значимо достижение е и рекордното намаляване с 16% на потреблението на вода в индустриалните ни центрове в Костинброд и Банкя. През 2021 година намалихме и общото количество боклук от индустриалните си процеси с 23% по отношение на 2019 година, а 48% от употребяваната сила е от възобновими и чисти източници. Гордеем се, че производството ни в Банкя разчита на 100% зелена сила, а индустриалният ни център в Костинброд е насочен към същата цел. Продължават и вложенията ни в нови енергийно ефикасни хладилни витрини, хибридни коли и други.
Зелена стопанска система, чиста сила, енергийна успеваемост - какво значат те за групата на " Кока-Кола ХБК ", отвън записа им в стратегическите документи на Европейски Съюз? До каква степен можете да ги реализирате във вашето произвеждане и по какъв начин това ще се отрази на финансовите ви резултати?
- Приносът на Системата на " Кока-Кола " към локалната стопанска система за 2021 година е забележителен. Ние генерираме 1% от данъчните доходи на страната. През миналата година успяхме да произведем 355 милиона литра питиета, което беше допустимо с помощта на редица нововъведения, както и инфраструктурни планове на обща стойност от 12 млн. лв., в заводите ни в Костинброд и Банкя. Освен да реализираме отлични индустриални резултати обаче, ние постоянно се стремим да подобрим и успеваемостта на процесите си, тъй че да можем да понижаваме екологичния си отпечатък. В резултат на тези старания успяхме да спестим посредством предотвратени загуби над 640 хиляди куб.м вода и над 110 хиляди Mwh електрическа сила. Разбира се, няма да спрем дотук - следва ни още доста работа, само че всяка инвестиция води до положителни резултати, които се връщат назад към нас и към обществото като цяло.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Икономика 3 Компании 1 Политика 2 Свят 3 Пазари 1 Градове 2 Пазари 3 Компании Реклама Близо 3000 души работят за Системата на " Кока-Кола " в България и триумфът ви зависи и от техните старания. С какво ги мотивирате и притегляте? Какви обществени привилегии, благоприятни условия за професионално развиване и образование им оферирате?
- В последните години се следи една доста позитивна наклонност - чиновниците да държат от ден на ден компанията, в която работят, да бъде обществено виновна. Но освен на думи, а на каузи. Тъй като за нас е значимо да оказваме помощ на обществото, даваме опция на хората ни да вземат участие интензивно и да способстват по метод, който те намират за най-подходящ. От тази година въведохме нова вътрешна процедура за доброволчество, която разрешава на сътрудниците да изберат идея, която да поддържат, и за задачата да употребяват един ден годишно спомагателна отпуска. Поставили сме си и амбициозна цел да подпомогнем професионалното развиване на младежите у нас и вследствие на това единствено през миналите две години 75 чиновници на Системата на " Кока-Кола " способстваха с близо 280 часа, или 35 работни дни, за образованието на младежи, като броят хора, които минаха през тези образования, е 10 000. За сериозните ни старания в тази посока приказва и фактът, че към този момент сме изпълнили на 97% задачата си, като дял от общата цел на групово равнище да обучим 1 милион младежи до 2025 година по програмата #YouthEmpowered.

Освен интензивностите, ориентирани към подкрепяне на обществото, даваме много благоприятни условия и на нашите чиновници за възстановяване на тяхната лична професионална подготовка. Имаме създадени вътрешни стратегии за менторинг и коучинг, благодарение на които всеки сътрудник може да получи насоки по какъв начин да се възползва оптимално от своите мощни страни. Благодарение на вътрешните ни профилирани екипи за развиване на гении, както и в партньорство с външни международно приети организации, бяха създадени голям брой стратегии за повишение на професионалната подготовка, създаване на лидерски умения и насърчаване на качества за сполучливо ръководство на екипи. Примери за такива сполучливи външни партньорства са и тези с АССА и CIMA, където компанията подтиква сътрудниците да покачат професионалната си подготовка в областта на счетоводството и финансите.
Вие самият поехте поста на финансов шеф през октомври предходната година, в сложния за бизнеса пандемичен интервал. На какво ви научи той и по какъв начин продължавате напред?
- Да, по този начин е. Поех поста на финансов шеф в един в действителност провокационен интервал - разгара на международната пандемия, като по същото време течеше и отбраната на годишния бюджет. За моя огромна наслада както управителният екип, по този начин и сътрудниците от отдел " Финанси " се оказаха скъпа опора в тези нелеки за мен времена. Изключително съм признателен, че имах шанса да направя тази значима крачка точно в " Кока-Кола ХБК България ", защото културата в компанията извънредно доста спомага за включването на всички хора и екипи. Разбира се, в никакъв случай не бих се справил и без голямата поддръжка на фамилията ми, които от самото начало са до мен и ме подкрепяха в най-трудните моменти.

Един от най-ценните уроци, които съумях да науча през този интервал, е, че колкото и да е мъчно в дадена обстановка, с задоволително труд и жадност за триумф няма непреодолими трудности. В тази връзка един от обичаните ми цитати, даващи ми убеденост в предизвикателни моменти, е този на Бенджамин Дизраели - " Най-тъмно е преди разсъмване ". Силно имам вяра, че страхотните резултати идват единствено и само, в случай че човек успее да построи мощен екип от експерти, които да имат свободата да вземат решения и да пробват нови неща и разнообразни способи за справяне с провокациите в работния развой. Именно по тази причина съм благополучен, че имам тъкмо подобен вид хора в моя екип, които не се тормозят да тестват нови и ексцентрични решения, които, даже и не всеки път да се случват сполучливо, им дават скъп опит идващия път да реализират нещо огромно и значимо за компанията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Как " Кока-Кола " продължава да гради по-устойчив свят 11 юни 2022, 00:00 " Кока-Кола ХБК България " означи годишнините на индустриалните си центрове с прочувствен и трогателен минифилм 14 ноември 2021, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР