ВизиткаПетко Карамочев е изпълнителен директор на INDUSTRIA, компания, която разработва

...
Коментари Харесай

Продуктите са решението

ВизиткаПетко Карамочев е изпълнителен шеф на INDUSTRIA, компания, която създава високотехнологични решения във финансовата промишленост. Завършил е интернационалните финанси в University of Portsmouth, EMBA стратегия към Cotrugli Business School, има наностепен от курсове по изкуствен интелект към University of Oxford. Работното му време е разграничено сред София и Лондон, където се намират огромна част от клиентите на компанията.КомпаниятаINDUSTRIA е компания, основана от обединяването на две по-стари компании, Magic Solutions и Merar. Работи в областта на създаване на високотехнологични решения за финансовата промишленост - потребителско преживяване, корпоративен блокчейн, автоматизация на процеси и конфиденциални калкулации. За 2020 година INDUSTRIA регистрира 3 млн. лева доходи. В компанията работят към 40 разработчици и експерти. Има клиенти в 25 страни.
Кога създадохте INDUSTRIA и с каква цел?

- Ние на процедура преосновахме компанията преди четири години. Преди това тя беше нещо напълно друго. Някои клиенти останаха с нас и сме дружно към този момент 17-18 години, тъй че не сме нова компания. INDUSTRIA е марката, който използваме през последните четири години, когато и започнахме да се занимаваме с по-сериозни и по-дълбокотехнологични неща. Преди компанията се споделяше Magic Solutions, име, което аз не обичах и желаех да сменя, само че нашите клиенти го харесваха и не ми даваха. Magic Solutions беше име от дотком ерата, когато всичко беше " солюшънс ", а пазарът в действителност се промени. В INDUSTRIA влязохме ние и една друга компания - Merar.

Например ние в началото се занимавахме с фронтенд за банки, т.е. уеб сайтове, интерфейси за онлайн банкиране, за мобилно банкиране и така нататък Този бизнес се промени ужасно доста, изключително уеб страниците, тъй като се появиха доста нови играчи. Особено откогато има WordPress, всичко се промени фундаментално и остана една доста тъничка ниша за запълване, в която надлежно работиш и на доста тънички маржини. Затова си казахме, че би трябвало да се занимаваме с нещо по-авангардно, да вземем за пример блокчейн, само че не обществения блокчейн, а корпоративния, поради връзката ни с банковия бранш. С какво се занимава сега компанията?

- Преди три години и половина се случи нещо доста забавно. Ние взехме решение да запазим потребителско преживяване (UX) като настрана направление на работата, само че също по този начин взехме решение, че избираме да сме дълбокотехнологична компания, без да се ограничаваме единствено в нашия си завършек на Европа. Блокчейн беше натурален избор. Имахме опит от работата с банки и с огромни корпоративни клиенти. Повечето ни клиенти са с нас над седем години, което в този случай е доста значимо, тъй като е доста по-лесно да им продадеш втори, трети или пети път и да ги обгърнеш с повече услуги.

Тогава стана и нещо друго - ние напълно безусловно излязохме от границите си. Аз бях предизвикан от диалозите с един клиент, прочут български банкер, който ми сподели: " Като си толкоз ербап, иди в Лондон. " И аз на инат си събрах куфарите. Погледнахме на картата от кое място се влиза, посетихме едно-две събития и лека-полека започнахме да построяваме връзки. В момента каква част от компанията е тук и каква - в Лондон?
Капитал - брой 24 - Повечето ни клиенти са отвън България. И като оборот, и като численост, което е изцяло обикновено, тъй като България въпреки всичко е стеснен пазар, въпреки и в действителност да е доста забавен - тук да вземем за пример се случват неща, които на други места не се. Техническият екип, за наслада, само че и малко за жалост, сме напълно в България. Съвсем неотдавна имаме хора и в Индия. Сега около обстановката с ковид там е малко кошмарно и сме много обезпокоени, само че след няколко месеца се надяваме, че ще продължим да се разширяваме. Имаме и непрекъснати хора в Лондон, само че основата продължава да бъде в София. Да го кажем по този начин - множеството чиновници, които работят с клиенти, са отвън страната, множеството технолози са тук. Общо сме над 40 души, с концепцията до края на годината да сме към 60. Броят апропо не е толкоз значим, значимо е качеството. В България да вземем за пример, даже да желаеме, не можем да вземем доста повече хора. Много мъчно се наемат хора в този бранш. Как се влиза и по какъв начин се задържа една софтуерна компания в банковия бранш? - Влиза се с известност, с малко шанс и с това да си подготвен много време да работиш без пари. Без да се върша на небългарин, това в България малко хора го схващат - че би трябвало да работиш една-две години единствено за портфолио. Няма Лондон, няма " но аз съм на толкоз години ", работиш за портфолио и се опитваш да си жив по някакъв метод. Във вашия съответен случай вие сте в този бранш от 20 години. Какво беше основополагащото тогава и какво - в този момент? - И тогава, и в този момент банковият бранш е много затворен. Ние сме в четири бранша - банки, застрахователни компании, финансови пазари и търговски финанси. И в четирите постоянно не става от първия път. С една компания от Сингапур да вземем за пример не стана от първия път, само че пък стана от втория и скоро от там ще има вести. Където и да искаш да влезеш в тази сфера, би трябвало да си контактен човек. Аз бях консултант в Британския парламент две години и това сигурно оказа помощ. Другото е, че би трябвало да " доставяш ", да " деливърнеш ", колкото и да са глупави тези чуждици. Ако са ти платили за пет, да доставиш шест. Винаги би трябвало освен това. В момента кои са най-големите планове, по които работи INDUSTRIA?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР