ВизиткаНиколай Тодоров заема позицията директор Алкохолни напитки и кафе в

...
Коментари Харесай

България е пример за успешно развитие на марката Costa Coffee

ВизиткаНиколай Тодоров заема позицията шеф " Алкохолни питиета и кафе " в " Кока-Кола ХБК България " от 2018 година Преди това е минал през разнообразни позиции в Търговския отдел на компанията и е водил голям брой стратегически планове. Под неговото управление отдел " Алкохолни питиета " стартира дистрибуцията на премиум алкохолното портфолио на Brown-Forman през 2013 година, добавяйки още 5 бранд партньорa през годините (Edrington, Jägermeister, MB Impex, джин портфолиото на Campari Group, Glendalough). През 2020 година стартира и приключението Costa Coffee. Завършил е " Икономика на търговията " в Университета за национално и международно стопанство в София. Г-н Тодоров, тъкмо преди година, през предишния юни, " Кока-Кола ХБК " стартира дистрибуцията на Costa Coffee в страната, като България стана първият пазар, на който компанията навлезе с новата серия кафета. Успешен ли бе този интервал за вас, още повече че той съответства с пандемията и подбудените от нея стопански проблеми? Как феновете на горещата напитка одобриха оферти им нов артикул и до каква степен изпълнихте поставените си пазарни цели?
Една година измина незабелязано, само че каква година беше това! Цялата подготовка, всички проекти трябваше да бъдат пресътворени отначало, тъй като новата действителност промени радикално разпоредбите на играта. Ние изпълнихме всичките си пазарни цели и към този момент изпреварваме някои от одобрените марки на пазара като стойност. Също по този начин България се откри като най-успешната страна в групата на " Кока-Кола Хеленик " и е давана за образец по какъв начин сполучливо се развива марката Costa Coffee. Доказателство за това беше и успеха ни във вътрешното комерсиално съревнование на компанията за най-хубаво пазарно осъществяване.
Интерактивна пазарна активация на Costa Coffee в търговски обект, с която " Кока-Кола ХБК България " завоюва първото място във вътрешното комерсиално съревнование на компанията Какви промени настъпиха в навиците на българина за пиянство на кафе и потребителското търсене през последната година и половина под знака на ковид - със затворени кафенета, обществено разграничаване, защитни ограничения? Как тази обстановка се отразява на вашата работа и проектите за развиване?- Навиците на консуматорите претърпяха забележителна смяна и тя е обвързвана с мястото, където се употребява напитката. Изведнъж обичайно мощни канали като хорека (хотели, заведения за хранене, кафенета) и тези наоколо до работното място просто изчезнаха, а модерната и електронната търговия пораснаха доста заради обстоятелството, че главната част от потреблението се реалокира у дома или в придвижване. Това наложи бързо да се приспособяваме и да пренасочим вложенията си към растящите канали. Приоритет беше листването в съвременна търговия и онлайн магазините. Индикативно за смяната е и че най-бързо растящият сегмент в кафето са капсулите за системи. Това демонстрира, че българинът търси качество и улеснение и е подготвен да заплати по-висока цена, с цел да употребява качествено кафе. И защото опциите това да се случва отвън дома бяха мощно лимитирани, това се отрази най-силно на капсулите за домашни системи.
Най-сериозно пострада сегментът на кафето на зърна, което е главният вид кафе, употребявано в хорека и вендинг машините. От другата страна, кафето на зърна за домашна консумация продължи да пораства.
Колко и какво кафе пие българинът? Какво харесва и търси на пазара, има ли конкуренция за неговия усет сред обичайните и новите марки и типове кафе? Зависят ли желанията му от възраст, специалност, финансови благоприятни условия?
- В другите възрастови групи се следят разнообразни усети и консуматорски държания. Групата на потребителите 45+ години да вземем за пример е привикнала с по-горчивия профил на напитката и е много лоялна към марката, която харесва. По-младите потребители са по-отворени да пробват както нови марки, по този начин и разнообразни видове и генезис на кафе. Именно те са и най-склонни да заплащат премиум цена за по-високо качество. Най-младите (18 - 30 години), изключително тези, които пътуват, харесват кафе питиета, съдържащи мляко, като лате, капучино и флет уайт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР