Визитка: През 1980 г. завършва магистратура по архитектура в Университета

...
Коментари Харесай

Виолета Комитова: Толът трябва да е по-скъп и да покрива четири пъти повече пътища

Визитка: През 1980 година приключва магистратура по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София. Специализира в Университета " Де Монтфорт " в Лестър, Англия, през 1994 и 1996 година, в Университета на Източен Лондон през 1999 година и в Училището по архитектура в Дъблин, Ирландия, през 2000 година Комитова е член на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Международния съвет за проучвания и нововъведения в здания и строителство. Тя е учител в Архитектурния факултет на УАСГ. Единственият бизнес, който намерено протестираше през последните месеци, беше строителният. Как си обяснявате това - реакция на прекратените схеми на предходната власт, които облагодетелстваха точно този отрасъл, или неточности в актуалното ръководство, които блокираха активността на компаниите?
Това не е целият строителен бизнес. Срещу нас протестираше единствено една компания - " Автомагистрали Черно море ", която на два-три пъти прави митинги. Към нея по-късно се причисли и " Иса 2000 ". Имаше и позиции на браншовите организации. Но тук приказваме за компании, които са абонирани за държавните поръчки - те вършат пътища, ВиК мрежи и пречиствателни станции. Това са едни и същи компании, които аз назовавам компании " плебеи ", за какво са станали жертва на зависимостите от държавното ръководство. Има обаче още една доста огромна група строители, които работят на свободния пазар и строят жилища, търговски обекти, хранилища, молове. Те се конкурират между тях за клиенти, цени, качество. При първите няма никаква конкуренция, а пазарните правила са тотално изкривени.

Как се случва това? С задатъците. Идвате при мен, подписваме един лист и аз ви давам 100 млн. лева Няма социална поръчка, няма конкуренция. Назначавам ви за капиталист. Този интервал с назначените капиталисти не го ли минахме преди 30 години? Казвам ви от позицията си на министър, че в действителност съм сюрпризирана от това, което откривам.
Тук визирате задатъците за автомагистрала " Хемус ", които държавната " Автомагистрали " даваше на определени компании?
- Точно по този начин. По този метод са дадени 1.5 милиарда лева целево за " Хемус ". Това са задатъците от общо плануваните 4.5 милиарда лева за дотъкмяване на автомагистралата. Точно тук е уловката. Бившият зам.-министър Николай Нанков споделя, че задатъците са единствено 30% и това в действителност наподобява по този начин, в случай че се вземе цялата сума като база. Но в реалност тези пари са дадени единствено по 15-20 контракта и покриват 90% от цената им. По контракт за 100 млн. лева са преведени 90 млн. лева
Строителство на автомагистрала Хемус Фотограф: Цветелина Белутова
И защо са тези задатъци - за трошляк и пясък, за наем на техника. За какво ни е в този момент този трошляк, като автомагистралата ще се строи след 5 години. Как ги купуваме по-евтино в този момент. Кой и по какъв начин ще го съхранява. Всъщност къде е чакълът, за който сме платили задатък. Няма го. Аз не бих дала авансово пари на някого, който след 5 години ще стартира да ми строи къщата.
Капитал - брой 35 Какъв е действителният резултат от всичко това? Строи ли се автомагистрала " Хемус "?
- Трасето е разграничено на 9 елементи. Първите три, общо към 50 км от Боаза до Плевен, се строят сега. Първата права (15 км от Боаза до Дерманци) е подготвена на 65% и чакаме да завърши през първата половина на 2022 година Втората права (19 км) е с 15% прогрес. По контракт, който сме заварили, тя би трябвало да е подготвена до края на 2024 година Тук единствено ще напомня, че имаше обещания цялата " Хемус " да е подготвена през 2024 година, а в този момент виждаме, че тогава може да чакаме една от по-напредналите прави да бъде приключена. Няма по какъв начин автомагистралата да бъде приключена изцяло тогава. Аз също желая това да се случи, само че е нереалистично.

Третата права е 17 км (до разклона Плевен - Ловеч). Тя е подготвена на 30% и би трябвало да приключи в средата на 2023 година
Значи третият сектор ще е подготвен преди втория?
- Така е по контракт. Но тук приказваме за най-напредналите прави. Общо 51 км. Това е, което може да очаквате през 2024 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР