ВИЗИТКА: Пламен Младеновски е директор на дирекция Електроенергетика и топлоенергетика

...
Коментари Харесай

КЕВР обмисля стимули за монтирането на умни електромери

ВИЗИТКА: Пламен Младеновски е шеф на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Младеновски е роден през 1981 година в Плевен, магистър е по финансов мениджмънт от УНСС. Работил е в частния бизнес, а сред 2002 и 2010 година - в Съединени американски щати, в това число на управителни позиции в частни компании. Г-н Младеновски, по кое време 100% от електромерите ще бъдат отдалечени и ще могат да се регистрират от разстояние?
- Няма избран краен период за въвеждане на отдалечено отчитане на електромерите. В Закона за енергийната успеваемост има посочен период за въвеждане на отдалечени топломери и водомери за топла вода, само че за електромерите подобен период няма. Независимо от това факт е, че сдруженията напредват със промяната на старите електромери - да вземем за пример над 85% от уредите на ЕВН към този момент се регистрират отдалечено. Искам да подчертая, че уредите за отдалечен доклад имат доста преимущества - понижават се разноските за отчитане на електромерите, лимитират се значително кражбите на електрическа сила. Един прегледен образец за това, което прави едно от ЕРП-тата - информацията от отдалеченото отчитане всеки ден се изпраща до централата, където специфичен програмен продукт прави съпоставяне с балансовото мерене в трафопостовете. Така, в случай че се регистрира или се откри по-голямо от естественото отклоняване, незабавно се изпращат екипи и по този метод доста се понижават кражбите на електрическа енергия.
Тоест качеството на услугата също се усъвършенства?
- Точно по този начин. Новите отдалечени електромери могат да мерят напрежение, разполагат с алтернатива да им бъдат задавани най-различни цени - може да се вкара освен дневна и нощна, само че и уикенд цена. В взаимозависимост от това по какъв начин са програмирани, те дават доста благоприятни условия, а това е изключително значимо в изискванията на либерализирания пазар, към който се стремим. Тези нови благоприятни условия би трябвало да се употребяват. Например - семействата са главно пикови консуматори, само че пък в случай че имат уикенд цена, когато фактически цената на борсата е най-ниска, тогава те ще бъдат подтиквани да възнамеряват главните си битови действия точно през почивните дни, когато електрическата енергия е по-евтина.

Въпреки, че няма краен период за монтирането на отдалечени електромери енергийният регулатор счита, че това е доста добра опция и за потребителите, и за сдруженията и затова обмисляме опцията да предоставим някакви тласъци за монтиране на тъй наречените умни електромери. Целта ни е да насърчим този развой и сдруженията да бъдат стимулирани по-бързо да подменят уредите. Има и нещо друго - в други страни, когато енергийните регулатори вземат решения, цените не са най-важното нещо, което интересува хората. Потребителите там се интересуват повече от това какви цели е сложил регулаторът - да вземем за пример за цифровизация на мрежата, за децентрализирано произвеждане на електрическа енергия и други Тоест приоритет са поставените от регулатора цели за идващите 3-4 години, а цените са просто някакъв резултат от тяхното осъществяване. У нас наподобява към момента не сме стигнали до сходно схващане и главният фокус не престават да бъдат ценовите цени сами по себе си.
Какъв е непознатият опит - по какъв начин другите регулатори предизвикват енергийните дружества да инсталират умни електромери. Какви хрумвания се разискват?
- Обикновено се дава спомагателна награда над одобрената норма на възвръщаемост. В момента вложенията в цифровизация на мрежата и умни уреди е по-малка и ЕРП-тата нямат огромен интерес към тази промяна. Затова се дава една спомагателна награда върху одобрената норма на възвръщаемост - сред 1 и 3% от горната страна, с което те са подтиквани точно да насочат капиталовата си стратегия в тази посока.
Smart Home Когато домът става по-умен, разноските за ток и вода могат да намалеят Как напредват сдруженията във връзка с умните уреди?
- В момента не разполагам с данни за обстановката към сегашния миг, само че към края на 2020 година максимален прогрес беше маркиран от ЕВН, които от дълго време осъществят такива планове. Доколкото съм осведомен, и ЧЕЗ работят в тази тенденция и поетапно подменят старите електромери с уреди с отдалечен доклад. " Енерго-Про " също имат сходни планове, само че те към момента не са в напреднал стадий.

Как подмяната на електромерите се отразява на цената на електричеството?

Тези уреди са по-скъпи от елементарните електромери и се отразяват в регулаторната база на активите, само че ние слагаме цели на сдруженията точно да влагат и вложенията им да са ориентирани към оптимизация на оперативните разноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР