Визионерска реч на френския президент Еманюел Макрон пред двете камари

...
Визионерска реч на френския президент Еманюел Макрон пред двете камари
Коментари Харесай

Визионерска реч на Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон

Визионерска тирада на френския президент Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон. В словото си, изпъстрено с доста исторически препратки, гостът очерта невижданите световни провокации през 21-ви век. " Да създадем планетата ни още веднъж велика " - по този начин Макрон перифразира апела на американския държавен глава Доналд Тръмп за Америка.

 © Българска телеграфна агенция
Близо четири минути аплодисменти в унисон с деянията на благосклонност от страна на домакина Доналд Тръмп посрещнаха президента Макрон в Капитолия. Досега там са говорили всички френски водачи на Петата република като се изключи Франсоа Оланд, отбелязва " Монд ".
Еманюел Макрон - президент на Франция: През 1778 година френският мъдрец Волтер и Бенджамин Франклин се срещат в Париж. Джон Адамс споделя, че откакто се ръкували, двамата се прегърнали и целунали по бузите. Може би ви припомня нещо.
За общи старания на Съединените щати и Европа пред новите световни провокации, прикани ораторът, който се разгласи за отбрана на споделените правила и полезности, а демокрацията уточни като най-хубавият отговор на днешните въпроси и подозрения.
Еманюел Макрон - президент на Франция: Можем да изберем изолационизма и национализма като краткотрайно облекчение на нашите страхове. Но затварянето на вратата към света няма да спре неговата еволюция, няма да потуши, а ще разпали страховете на нашите жители. Трябва да държим очите си необятно отворени за новите опасности пред нас, убеден съм, че по този начин ще бъдем по-силни.
Президентът Макрон изрази убеденост, че Съединените щати ще се върнат в Парижкото съглашение за климата и съобщи, че страната му няма да излезе от нуклеарното съглашение с Иран. По-рано той изложи серия начинания, които да отговорят на настояванията на домакина Тръмп за по-твърд метод към Техеран.
Еманюел Макрон - президент на Франция: Имаме нуклеарен проблем в кратковременен проект, нуклеарен в дълготраен проект, имаме балистична стратегия и районно наличие на Иран. Искаме решение по тези четири стълба.
12 май е крайният период за Тръмп да реши дали да изтегли страната си от настоящето съглашение и да върне глобите против Иран.
Доналд Тръмп - президент на Съединени американски щати: Това е неприятна договорка, неприятна конструкция, която пропада и не трябваше да бъде правена. Обвинявам Конгреса и доста хора за нея. Ще забележим какво ще стане на 12 май.
Оставащите неясноти и разлики като че ли потънаха в ясните знаци за взаимна благосклонност, в това число и на държавната вечеря в чест на гостите - първа за мандата на Тръмп. Сред присъстващите бяха Рупърт Мърдок, ветеранът- посланик Хенри Кисинджър, шефът на Епъл Тим Кук.

Президентът Тръмп даде обещание да наблюдава речта пред конгреса на Еманюел Макрон, който през днешния ден завършва американската си аудиенция. В петък Вашингтон чака немският канцлер Ангела Меркел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР