Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира  началото на българското европредседателство, като подчерта, че то започва

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира  началото на българското европредседателство, като подчерта, че то започва ...

Йотова: Това са шест месеца много важни за страната.


Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира  началото на българското европредседателство, като подчерта, че то започва нормално.
 
"Това са шест месеца много важни за страната. Трябва да разбием стереотипите, които България има навън. Това и лека, и нелека задача. Трябва да се впрегнат всички национални усилия", каза Йотова.По думите ѝ е нормално да има и протести, тъй като това е част от демокрацията.

 
"Трябва да ви кажа, че почти нямаше Среща на върха, в която се събират всички министър-председатели и президенти на държавите членни, и Брюксел да не е окупиран от някакъв вид протести. Във всички случаи те бяха основателни. Това е начин, когато се съберат европейските лидери хора, които смятат, че са ощетени, да покажат своето мнение. Не мисля, че това трябва да се преекспонира, а по-скоро държавата трябва да реагира на база национална политика и да намери решение на проблемите", посочи Йотова.

 
По думите на президента няма връзка между извършените криминални престъпления в последните дни и началото на европредседателството. Според нея има чувство на безнаказаност в организираната престъпност и криминалните случаи са резултат от това.
 
"Такива убийства не могат да се извършат в страни, където има закони, а законите се спазват, има сериозна работа по разкриваемост на престъпленията. Борбата срещу организираната престъпност у нас получи в последните два доклада на ЕК по-добра оценка, но не съм оптимист как ще изглежда тази оценка в следващия доклад. За нас обаче е по-важно, че българските граждани се чувстват несигурни да ходят по улиците вече", коментира тя.

Източник: inews.bg