Вицепрезидентът на България посече Човека-птица. Илияна Йотова отказа помилване на

...
Вицепрезидентът на България посече Човека-птица. Илияна Йотова отказа помилване на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова посече Човека-птица! Стайко се топи в най-страшния затвор!

Вицепрезидентът на България „ посече ” Човека-птица. Илияна Йотова отхвърли опрощение на Стайко Иванов. Решението е изпратено до юриста на кърджалиеца, който входира молбата дружно със стотици подписи с искане делтапланеристът да бъде освободен предварително, оповестява 24rodopi.com., базирайки се на най-близките другари на родопчанина. „ Разгледах в детайли вашата молба за опрощение на Стайко Делчев Иванов. На този стадий не намирам учредения да упражня правото си на помилване”, се показва в писмото от вицепрезидента Йотова.



Стайко Иванов излежава 8-годишна присъда за ликвидиране в един от най-страшните затвори в страната-този за рецидивисти в Пазарджик. Кърджалиецът безусловно се е стопил от гладната стачка, която стартира преди месеци. Стайко е свалил повече от 30 кг. Приема едвам по литър прясно мляко, майонеза и други скромни артикули за седмица.

„ За страдание получихме отвод на молбата за опрощение, подписан от Илияна Йотова с претекста, че „ не намирам задоволително учредения да упражня правото си на помвилване”. Което е погрешно и скандално, тъй като учредения за това има безчет. Не е и правилно,че са „ разгледали подробно” молбата му, тъй като даже не са я разгърнали. Ако бяха прочели единствено 5 реда и в случай че имаха съвест щяха да оказват помощ. Позор! При всяко минимум подозрение в правотата на присъдата, даже единствено намек да има, че МОЖЕ БИ е осъществена правосъдна неточност, системата би трябвало да се задейства! Но не ни оставят да забравим къде живеем, изкупителната им жертва за тях би трябвало да си остане такава и правосъдните им неточности се пазят с цената на унищожени ориси. От всички правосъдни институции имаме цялостен отвод от првосъдие и голословен отвод на всички жалби”, разясниха за „ Родопи voicе” едни от най-близките другари на Стайко.

Припомняме, че Стайко Иванов бе наказан на 8 години затвор за убийството на македонския жител Киро Тодоровски, осъществено на 11 май 1997 година. На тази дата, преди повече от 20 години, Тодоровски качва на автостоп Стайко, който се прибира от Пловдивския панаир, където е бил на ревю на авиационна техника. По-късно македонецът качва различен стопаджия. Според историята на Стайко Иванов, мъжът вади револвер и стреля в главата на водача, когато Стайко е изискал да спре буса и да слезе от него. След като транспортното средство се обръща, мъжът побягва.

Основен обвинен става кърджалиецът. Оръжието в никакъв случай не е намерено, както и гилзата. Той прекарва месеци в следствения арест. Делото се точи с години, криминалистите по този начин и не съумяват да намерят нито претекст, нито безапелационни доказателства, че Стайко Иванов е умъртвил македонеца. През декември 2005 година прокуратурата приключва наказателното произвеждане против него заради липса на задоволително доказателства. През 2006 година кърджалиецът завежда дело против страната поради непозволеното му задържане. Отговорът е-ново дело против него и присъда в размер на 8 години, откакто всички доказателства по случая са били унищожени. Стайко взема решение да бяга и години наред е един от най-издирваните българи от Интерпол. Той се укриваше в Италия, след това потърси поредно леговище в Черна гора и Беларус. След това обаче бе екстрадиран от управляващите в Полша в България. От 21 декември 2016 година Стайко Иванов е в пандиза.

„ Няма претекстове за убийството, няма намерено оръжие, нито гилза. Искаме прокуратурата да възобнови случая, а след отхвърли на Окръжна прокуратура в Хасково, това можеше да стори основният прокурор”, декларира юристът на Стайко-Пламен Димитров. Отговор от основния прокурор също няма.

Стайко Иванов ще би трябвало да изтърпи присъдата си при „ непоколебим режим”. Магистратите са отказали той да бъде изместен в пандиза в Пловдив с претекст, че няма родственици с адресна регистрация там, описаха другари на делтапланериста. „ Той няма родственици и в Пазарджик, по какъв начин го взеха решение това?”, питат се околните на кърджалиеца. Единствената им вяра бе в президента Румен Радев.
24rodopi.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР