Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред БНТ, че президентът Румен Радев

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред БНТ, че президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Йотова за указа за Гешев: Президентът беше достатъчно ясен в аргументите си

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи пред Българска национална телевизия, че президентът Румен Радев е бил задоволително явен в причините си, с които отхвърли да подпише указа за назначение на Иван Гешев за нов основен прокурор, и е споделил почтено и искрено своето мнение. Преди дни президентът върна решението на Висшия правосъден съвет, като претекстовете му бяха свързани с неналичието на състезателност в процедурата, защото има единствено един претендент за поста. Йотова уточни също, че не би трябвало да има опити за въздействие върху Висш съдебен съвет.

Илияна Йотова - вицепрезидент - Единственото нещо, което желая изрично да ви заявя, че аз в действителност съм от хората, които прекомерно имам вяра и бих желала да работим за действително разделяне на институциите. Това е в основата на демокрацията. Всякакъв опит за въздействие в една или друга посока е прекомерно непростим и не води до нищо положително. Нека Висш съдебен съвет да си вземе своето решение, надлежно и президентът ще реагира съгласно това решение, само че отговорността, той през вчерашния ден доста изрично го съобщи - всеки би трябвало да може да носи отговорността на поста, който заема и аз мисля, че той го потвърждава с държанието си. Не желая да се наемам нито с прогнози, нито с упования, доста е нажежена ситуацията, всяка една дума се пояснява и превратно, тъй че дано да изчакаме, мисля, че в идващите дни ще станем очевидци на това, което ще се случи, само че президентът имаше своето право и за тези към този момент 3 години, откогато е на този пост, считам, че задоволително е потвърдил, че има силата,мъжеството да отстоява своето мнение.
Илияна Йотова разяснява и миналите локални избори, като съобщи, че концепцията на президента да се съберат политическите сили и институции, които имат информация за нарушавания, да обсъдят какви промени могат да се създадат е добра, и може да докара до промени и решения на проблемите при осъществяване на избори.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР