Вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в срещата в словашката столица

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в срещата в словашката столица
Коментари Харесай

Йотова с въпроси към страните от Б9 относно Украйна

Вицепрезидентът Илияна Йотова взе присъединяване в срещата в словашката столица Братислава на страните от формата за политически разговор Б9. Държавните ръководители на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разискаха подготовката за срещата на върха на Алианса през юли във Вилнюс, оповестиха от президентството.



Основна тематика на полемиката беше войната в Украйна. В изявлението си вицепрезидентът Йотова осъди войната на Русия против Украйна и прикани за незабавното евакуиране на съветските сили от суверенната територия на украинската страна. " Какъв би трябвало да бъде методът ни към Украйна? Продължаване на поддръжката за Украйна, обезпечаване на ясна вероятност за евентуално участие в НАТО, когато изискванията го разрешават, основаването на съвет НАТО-Украйна ", уточни вицепрезидентът.

На срещата в Братислава бяха разисквани и тематики като построяването на отбранителния капацитет на Източния фланг от Балтийско до Черно море, разноските за защита, политиката на " Отворени порти " на Алианса, подготвеността и противодействието на хибридните закани, които подкопават единството на съюза и неговите уязвими сътрудници.

По думите на Йотова растящите провокации и закани изискват всеобхватна тактика за района на Черно море. Вицепрезидентът акцентира нуждата от общ метод към страните от Западните Балкани, които също са обект на дестабилизиращи дейности. " Трябва да продължи поддръжката за сътрудниците в риск от района на Черно море и Западните Балкани – Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът акцентира уговорката на България за 2% разноски за защита от Брутният вътрешен продукт.

Илияна Йотова изрази убеденост, че участието на Швеция в НАТО ще ускори отбранителните качества на Алианса и ще способства доста за сигурността в евроатлантическото пространство. " Очаквам скоро Швеция да стане 32-ият член на НАТО и да взе участие в срещата на върха във Вилнюс през юли ", уточни вицепрезидентът.

На срещата в Братислава беше призната декларация на страните в Б9.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР