Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на църковната служба по случай

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на църковната служба по случай
Коментари Харесай

Отбелязват 130 години от строежа на Желязната църква

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва на църковната работа по случай 130-годишнината от полагането на главния камък на българската желязна църква " Свети Стефан ” в Истанбул , оповестяват от пресслужбата на президентсвото. 

На тържественото събитие, на 18 септември, неделя,  ще участва и министърът на културата проф. Велислав Минеков , както и представители на държавните институции и на генералното консулство на България в Истанбул.
 Желязната черква Свети Стефан БГНЕС
" В неделя, 18 септември, вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Истанбул , където от 11.00 часа ще участва на Божествената света литургия във връзка 130-годишнината от полагането на главния камък на Българската желязна черква „ Св. Стефан “. Йотова ще насочи одобрение към българската общественост. В 14.00 часа вицепрезидентът ще открие новата образователна година в Българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “. Планирана е среща с българската общественост ", оповестиха от пресцентъра на " Дондуков " 2. 

 
" Ден по-рано, на 17 септември, Илияна Йотова ще бъде в Одрин , където ще посети двете български църкви – „ Св. Георги “ и „ Св. св. Константин и Елена “. За понеделник, 19 септември, са планувани срещи на вицепрезидента с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и с управлението на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК) ", става още ясно от изпратеното прессъобщение. 

Българският храм в Истанбул , носещ името на архидякон и първомъченик Стефан, е посещаван освен от фамилиите от българската църковна община в Истанбул, само че и от хиляди родолюбиви българи и поклонници, които идват с рейсове, с цел да възпламенят свещ в тази историческа реликва за българския народ, показват от МК.
 Желязната черква Свети Стефан БГНЕС
Желязната черква се издига в квартал " Фенер ", на самия бряг на Златния рог и притегля погледа на всички туристи от целия свят, запознаващи се със забележителностите на античния и безконечен град. Интересна е и историята на този неповторим храм. Къщата, дарена от княз Стефан Богориди, цариградските българи преустроили в дървена черква. Осветена е на 9 октомври 1849 година. Храмът и построеният след две години метох стават люлка на българското духовно и национално възобновление.



На 3 април 1860 година, по време на великденската работа, свещеник  Иларион Макариополски  с думите “…и всякое епископство православних! ” поема отговорността на български нравствен глава. Пак там за първи път е прочетен и издаденият на 28 февруари 1870 година ферман , с който българите се признавали за обособен етнос с право на независима черква под името Българска екзархия.
 Желязната черква Свети Стефан БГНЕС
През 1898 година, на мястото на изгорялата остаряла дървена черква , се издига нова - желязна . Проектът е на архитект Ховсеп Азнавур, а осъществяването е на австрийската компания " Рудолф декор Вагнер ". Храмът се състои от сглобяеми стоманени детайли с общо тегло 500 тона. Докарана с транспортен съд от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 година

Две са били стоманените църкви в света, само че през днешния ден е непокътната единствено българската. Трикуполна и с кръстообразна форма, извън тя притегля погледа с красивите орнаменти на украсата. Олтарът е извърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Шестте камбани са излети в съветския град Ярославл, като две от тях звучат и до през днешния ден. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР